23 grudnia, 2015

Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą

Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą

Pierwszy przepis na pierogi pojawił się w rzymskiej książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek Odrowąż, który przepis na pierogi przywiózł z Rusi. Od lat są obowiązkowym daniem na wigilijnym stole. Nietuzinkowy smak, nieregularny i duży rozmiar tych pierogów zachwyci nie jednego smakosza. 


90 minut
2-4 porcje

ciasto
150 g mąki gryczanej
100 ml gorącej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka soli

farsz
20 g suszonych borowików
2 – 3 szalotki
5 łyżek ricotty light
1 łyżeczka glazury balsamicznej
kilka szczypt tymianku
kilka szczypt majeranku
kilka szczypt cząbru
sól
świeżo mielony pieprz

  • Grzyby namaczamy w zimnej wodzie na min. 12 godzin. Najlepiej zalać je w garnku z przykrywką i zostawić na noc. 
  • Do mąki dodajemy sól i drożdże. Następnie dolewamy gorącą wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Szalotki i namoczone grzyby kroimy w drobną kostkę. 
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy szalotki. Smażymy chwilę i dodajemy grzyby. Doprawiamy ziołami, glazurą balsamiczną i smażymy jeszcze kilka minut. Można dodać odrobinę wody, aby zapobiec przypaleniu. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z ricottą i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Ciasto formujemy w wałek, po kawałku urywamy i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą miseczki wykrajmy okręgi. Farsz nakładamy za pomocą łyżki i sklejamy pieroga, brzegi dociskamy. Można użyć widelca deserowego. Pierogi nie muszą być równe i symetryczne. 
  • Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posmarować białkiem. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Gryczane pierogi pieczemy przez 25 - 30 minut.
  • Gryczane pierogi podajemy na wigilię i w święta Bożego Narodzenia. 

Polecam także przepis na pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami.

Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą - składniki

Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą

Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą

3 komentarze:

  1. Ile pierogów wychodzi z przepisu :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tych składników wychodzi osiem sztuk :) Wykrajałam miseczką o średnicy 14 cm, ale oczywiście można użyć mniejszej i pierogów będzie więcej :)

      Usuń
  2. Szkoda, że znalazłam ten przepis dopiero teraz :-( Ale i tak zamierzam zrobić te pierogi :-) Bez względu na okazję przepis jest super.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...