12 października, 2015

Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią

Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią

Kasza bulgur jest znana na Bliskim Wschodzie już od 4 tys. lat. Otrzymuje się ją z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - durum. Produkty z durum są bogate w witaminy i minerały. Ten przepis zachwyci nie tylko fanów kaszy bulgur, ale także tych, którzy jeszcze nie mieli okazji jej spróbować.


Składniki
200 g kaszy bulgur (drobnej)
500 ml wrzątku
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1 czerwona cebula
40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki garam masala
sól ziołowa

Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, przykrywamy i ostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Umieszczamy w misce i posypujemy solą ziołową. Cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Użyłam oleju z pestek winogron firmy Oleofarm, który ma delikatny smak, a potrawy na nim smażone zachowują swój naturalny smak. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie dorzucamy bakłażana i cukinię. Dodajemy sos sojowy i przyprawę garam masala. Dusimy kilka minut do miękkości warzyw. Dodajemy napęczniałą kaszę bulgur i jeszcze kilka minut dusimy.  Na koniec posypujemy serem żółtym i mieszamy. Podajemy na gorąco jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Bulgur jest wartościową kaszą pszeniczną. Zawiera błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy i pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Zawiera ważny dla serca potas oraz fosfor - niezbędny do budowy kości i zębów. Jest bogata w magnez, którego ma najwięcej z tej grupy kasz - manny i kuskus. Znajdziemy w niej także żelazo i kwas foliowy, dlatego polecana jest osobom z anemią. Bulgur zawiera także witaminy A, z grupy B, E i K. Jest niskokaloryczna - 100 g ugotowanej kaszy to 83 kalorie.

Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią - składniki

Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią

Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią

Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią


Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis na przekąskę w ciągu dnia - myślę, że sprawdziłby się na wynos do pracy :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to także pomysł na domowe jedzenie na wynos :)

      Usuń
  2. Kaszy nie znam, ale składniki potrawy fajne. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...