08 kwietnia, 2016

Domowe ciasteczka owsiane

Domowe ciasteczka owsiane

Owies znany jest od tysiącleci. Uprawiano go w północnej i środkowej Europie już w epoce brązu. W średniowieczu owsianka stanowiła główny posiłek Europejczyków, dający energię i wytrzymałość do ciężkiej pracy. Płatki owsiane można wykorzystać także do przygotowania pysznych domowych ciasteczek.


45 minut
4-6 porcji

150 g płatków owsianych górskich 
2 łyżki pestek dyni 
2 łyżki pestek słonecznika 
2 łyżki sezamu
1 jajko 
2 łyżki miodu 
3 łyżki wody
1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)

  • Płatki owsiane prażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. 
  • W dużej misce mieszamy płatki owsiane, pestki dyni, słonecznika i sezam. 
  • Dodajemy jajko, wodę i miód. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. 
  • Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą łyżki formujemy ciastka - w kształcie okręgu, w miarę równe. Niektóre można posypać czarnuszką. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i pieczemy 30 minut, aż będą rumiane. 
  • Podajmy jako deser lub dodatek do kawy czy herbaty.

Płatki owsiane - właściwości

Płatki owsiane są bogate w białko, błonnik i wiele aminokwasów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na układ krążenia i przeciwdziałają miażdżycy. Dzięki płatkom owsianym układ pokarmowy będzie pracował lepiej. Poprawiają pamięć, koncentrację i przyswajanie wiedzy. Przeciwdziałają zmęczeniu, rozdrażnieniu, stanom depresyjnym i poprawiają nastrój. Płatki owsiane chronią komórki, nawilżają skórę i opóźniają procesy starzenia. Znajdziemy w nich także witaminy i pierwiastki - B1, B6, E, selen i magnez.  

Domowe ciasteczka owsiane

Domowe ciasteczka owsiane

Domowe ciasteczka owsiane

Domowe ciasteczka owsiane


14 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne i bardzo pożywne ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam uwielbiam takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas zawsze 5 minut i już nie ma po nich śladu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie wyszły kiepsko, brakuje w nich jakiegoś tluszczu, bardzo suche...w smaku jakieś...nijakie...bardzo malo słodkie, nie wien dlaczego, moze kwestia miodu, ale niestety sie na nich zawiodłam:(

    OdpowiedzUsuń
  7. wszystkie owsiane ciastka zawsze mnie kuszą! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...