Znana od końca XIX wieku granola to doskonały pomysł na śniadanie. Płatki owsiane w połączeniu z różnymi orzechami czy suszonymi owocami oraz miodem tworzą prawdziwą ucztę smakową. Oto przepis na domową granolę z wiórkami kokosowymi i migdałami.
40 minut
4-6 porcji
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
6 łyżek płatków migdałowych
2 łyżki siemienia lnianego
30 ml naparu z lipy lub wody
1 łyżka miodu
- W naparze z lipy lub w wodzie rozpuszczamy łyżkę miodu.
- Płatki owsiane mieszamy z wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i siemieniem lnianym.
- Dodajemy napar z lipy z miodem i dokładnie mieszamy.
- Całość równomiernie rozsypujemy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i pieczemy 30 minut, ale co 10 minut płatki należy zamieszać. Następnie studzimy i przekładamy do szczelnego słoika lub pojemnika.
- Zjadamy na śniadanie z mlekiem lub jogurtem.
Jakie właściwości mają migdały?
Migdały pochodzą z Bliskiego Wschodu i mają wiele właściwości prozdrowotnych. Są bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zmniejszają ryzyko chorób serca, poprawiają krążenie i regulują ciśnienie krwi. Obniżają poziom złego cholesterolu. Migdały powinny znaleźć się w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zawierają kwas foliowy i pomagają w zwalczaniu nudności. Są bogate w błonnik i dają uczucie sytości. Znajdziemy w nich w witaminy - A, E, i z grupy B oraz pierwiastki - potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk. Wspomagają pracę układu nerwowego, pozytywnie działają na koncentrację i pamięć. Migdały mają także dobry wpływ na włosy i paznokcie.
Samo zdrowie,a daje uczucie sytości na długo :)
OdpowiedzUsuńWyśmienita!
OdpowiedzUsuńGdy mój słój do granoli jest pusty, odczuwam psychiczny dyskomfort ;)
DOmowa najlepsza ! Połączenie migdałów i kokosa - pycha !!
OdpowiedzUsuńCzęsto gości i u mnie takie połączenie w granoli, mniam!
OdpowiedzUsuńChrup, chrup łyżeczka za łyżeczką i granoli nie ma :D
OdpowiedzUsuń