Skorzonera pochodzi z południowej i środkowej Europy, znana jest także w Azji. W Polsce zaczęto ją uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Wtedy leczono nią ukąszenia żmij, dlatego nazywana jest także wężymordem. Skorzonera to zapomniane warzywo, które dopiero od jakiegoś czasu powoli wkracza do polskich kuchni. Warto się do niego przekonać, ponieważ ma korzystny wpływ na organizm i zawiera wiele cennych składników, które pomogą zregenerować się po zimie.
70 minut
2-4 porcje
500 g skorzonery
250 g piersi kurczaka
4 małe ziemniaki
1 czerwona cebula
3 – 4 pomidorki koktajlowe
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ksylitolu
kilka szczypt przyprawy garam masala
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól
grubo mielony pieprz
- Pierś kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy.
- Skorzonerę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Od razu wrzucamy do miski z zimną wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniała. Do obierania i krojenia skorzonery warto założyć ochronne rękawice, ponieważ skóra dłoni może zafarbować.
- Następnie skorzonerę płuczemy i wrzucamy na wrzątek z dodatkiem oliwy z oliwek i ksylitolu. Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy i odstawiamy.
- Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy, aż cebula będzie miękka, a następnie dodajemy pierś kurczaka. Całość smażymy ok. 10 minut, często mieszając.
- W naczyniu żaroodpornym mieszamy ziemniaki, skorzonerę i pierś z kurczaka z cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem i garam masalą. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Oprószamy ziołami prowansalskimi.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut.
- Zapiekanka z piersią kurczaka i skorzonerą podajemy jako danie główne z kolorową sałatą.
Jakie właściwości ma skorzonera?
Warto wiedzieć, że skorzonera polecana jest osobom, które pracują umysłowo, osłabionym fizycznie i psychicznie. Do swojej diety mogą wprowadzić ją chorzy na cukrzycę i rekonwalescenci. Zawiera inulinę, która obniża poziom cukru, złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, usprawnia trawienie i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Skorzonera usuwa nadmiar wody, jest niskokaloryczna i zawiera błonnik, dlatego mogą ją jeść osoby dbające o linię. Zawiera witaminy A, z grupy B, E, K oraz kwas foliowy. Jest bogata w minerały - potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń, sód i selen.
Takie zapiekanki, to ja mogę jeść nawet codziennie :)
OdpowiedzUsuńSkorzonery nie jadłam jeszcze. I to byłaby dla mnie nowinka :)
Takie zapiekanki, to ja mogę jeść nawet codziennie :)
OdpowiedzUsuńSkorzonery nie jadłam jeszcze. I to byłaby dla mnie nowinka :)
To był mój pierwszy raz ze skorzonerą, ale okazała się bardzo smacznym warzywem :)
UsuńJeszcze nigdy nie jadłyśmy skorzonery a ciekawe jesteśmy tego smaku :)
OdpowiedzUsuńSmakuje trochę jak szparagi, a trochę jak pietruszka :)
UsuńNawet nie wiedziałam o istnieniu tego warzywa, ciekawa jestem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńMam torebkę nasion. Trzymam je od ubiegłego roku, ale jeszcze są dobre. Może w tym roku uda mi się nareszcie wyhodować skorzonerę : )
OdpowiedzUsuńOd razu widać, że taka zapiekanka to bardzo smaczne danie.
OdpowiedzUsuńTu po prostu nie ma innej możliwości! :)
Skorzonera to bardzo ciekawy produkt, mało znany i chyba trochę niedoceniany u nas.
Nie wiem jak wy, ale ja jutro na obiad przygotuję właśnie to.
TJ
Bardzo fajna zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki ! Wyśmienicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki ziemniaczane! :)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie :>
OdpowiedzUsuń