01 lipca, 2016

Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem

Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem

Czerwony smok, żonkil, podwójna harfa i... por! To narodowe symbole Walii. Od czasu rządów dynastii Tudorów por jest ważnym elementem tej małej krainy. To także składnik wielu potraw kuchni walijskiej. Dziś wieczorem Walijczycy rozegrają mecz o półfinał Euro 2016. Z tej okazji proponuję zapiekane pory w towarzystwie młodych ziemniaków i kurczaka.


60 minut
2-4 porcje

250 g piersi kurczaka
2 pory
4 młode ziemniaki
2 łyżki mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka szczypt słodkiej papryki
kilka szczypt suszonego czosnku
kilka szczypt ziół prowansalskich
szczypta gałki muszkatołowej
sól
świeżo mielony pieprz

  • Pierś kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. 
  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. 
  • Od porów odcinamy zieloną część, a białą myjemy i obieramy z pierwszej warstwy. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm grubości. Szczypiorek siekamy. 
  • Mleko mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  • W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. 
  • Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie obiadowe.

Jakie właściwości ma por?

Por jest niskokaloryczny. 100 g to tylko 24 kalorie. Jest bogatym w składniki mineralne warzywem. Znajdziemy w nim witaminy C, A, E, B1, B2, PP. To również źródło żelaza i białka. Jest uważany za afrodyzjak i pozytywnie wpływa na potencję. To dobry lek w różnego rodzaju zatruciach, ponieważ ma działanie odtruwające i antyseptyczne. Pomoże w niestrawnościach i zaparciach. Bulion porowy będzie skuteczny na kaca, a sok ze świeżych porów – w problemach z układem moczowym. Okłady z pora wspomogą leczenie ran, odcisków, obrzęków. Biała część pora jest łagodna i to zwykle ją wykorzystuje się w kuchni, ale ostra zielona jest równie bogata w składniki odżywcze i można ją jeść. Por nie jest wskazany osobom cierpiącym na choroby związane z wątrobą i jelitami, a także dzieciom poniżej trzeciego roku życia.

Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem

Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem

Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem

Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem

Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem





To my! Młode kartofelki 2016

11 komentarzy:

  1. Pysznie :) idealna przekąska na przyjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :) idealna przekąska na przyjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak bajka. Uwielbiam zapiekane warzywa z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna, zdrowa i bardzo pożywna propozycja <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis, szczególnie że uwielbia por

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy to przypadkiem nie Walia ma pora w herbie? A tak cięte ciekawie wyglądają : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w herbie Walii jest por :) W takich kawałkach pory są łatwiejsze do zjedzenia, ponieważ nie trzeba ich już kroić. Wystarczy widelec i do dzieła :)

      Usuń
  7. Smaczne i zostałem przekonany do zrobienia. Pora pierwszy raz zjadłem ok rok temu, gdyż wcześniej myślałem że będzie jakiś diabelnie palący, a tu całkiem przyjemny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pora trzeba się przekonać. Nie od razu smakuje, ale w mojej wersji jest delikatny i jego smak nie zabija innych składników :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...