18 lipca, 2016

Kuchnie świata: frittata z brokułami, serem feta i oliwkami

Kuchnie świata: fritatta z oliwkami, brokułami i serem feta

Frittata, czyli omlet z jajek i różnych dodatków, to potrawa popularna w Hiszpanii i we Włoszech. Dziś proponuję prosty przepis na to smaczne danie. Brokuły, feta i oliwki to składniki tej ciepłej przekąski. Oto łatwy przepis na pyszną frittatę z brokułami, serem feta i kolorowymi oliwkami. 


50 minut
2-4 porcje

1 mały brokuł
1 opakowanie sera feta light
100 ml mleka
3 jajka
4 łyżki płatków jaglanych
garść oliwek zielonych
garść oliwek czarnych
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego czosnku
sól
świeżo mielony pieprz

  • Odcinamy różyczki brokuła od łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. Odcedzamy i ostawiamy. 
  • Ser feta kroimy w kostkę. 
  • W misce rozbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy płatki jaglane, mleko, świeżo mielony pieprz, suszony czosnek i mieszamy. Z solą trzeba uważać, ponieważ ser feta jest dość słony. 
  • Do masy jajecznej dodajemy fetę i przestudzone brokuły. Mieszamy i następnie przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu układamy zielone i czarne oliwki. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. 
  • Frittatę z brokułami, fetą i oliwkami podajemy jako ciepłą przekąskę. 

Brokuły - właściwości

Świat zna brokuły od 2 000 lat. Są cennym źródłem witaminy C, A, PP i z grupy B. Brokuły są bogate w fosfor, wapń, potas, żelazo i siarkę. Zawierają także kwas pantotenowy i foliowy. Nie powinno ich zabraknąć w diecie chorych na anemię i cukrzycę. Działają korzystnie na oczy i wzmacniają stawy.

Kuchnie świata: fritatta z oliwkami, brokułami i serem feta

Kuchnie świata: fritatta z oliwkami, brokułami i serem feta

Kuchnie świata: fritatta z oliwkami, brokułami i serem feta

Kuchnie świata: fritatta z oliwkami, brokułami i serem feta



8 komentarzy:

  1. Na takie śniadanie się piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brokuły w takim wydaniu super :D Tylko oliwki byśmy odłożyły na bok talerza xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwki mają to do siebie, że można je polubić po latach. Tak było ze mną. Dopiero od kilku lat je jem :) Wierzę, że Wy też polubicie ;)

      Usuń
    2. Kiedyś jeszcze damy im szansę :)

      Usuń
  4. Świetny na śniadanie, ma wszystkie moje ulubione składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za fetą, ale takie połączenie bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...