Frittata, czyli omlet z jajek i różnych dodatków, to potrawa popularna w Hiszpanii i we Włoszech. Dziś proponuję prosty przepis na to smaczne danie. Brokuły, feta i oliwki to składniki tej ciepłej przekąski. Oto łatwy przepis na pyszną frittatę z brokułami, serem feta i kolorowymi oliwkami.
50 minut
2-4 porcje
1 mały brokuł
1 opakowanie sera feta light
100 ml mleka
3 jajka
4 łyżki płatków jaglanych
garść oliwek zielonych
garść oliwek czarnych
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
- Odcinamy różyczki brokuła od łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. Odcedzamy i ostawiamy.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- W misce rozbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy płatki jaglane, mleko, świeżo mielony pieprz, suszony czosnek i mieszamy. Z solą trzeba uważać, ponieważ ser feta jest dość słony.
- Do masy jajecznej dodajemy fetę i przestudzone brokuły. Mieszamy i następnie przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu układamy zielone i czarne oliwki.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut.
- Frittatę z brokułami, fetą i oliwkami podajemy jako ciepłą przekąskę.
Brokuły - właściwości
Świat zna brokuły od 2 000 lat. Są cennym źródłem witaminy C, A, PP i z grupy B. Brokuły są bogate w fosfor, wapń, potas, żelazo i siarkę. Zawierają także kwas pantotenowy i foliowy. Nie powinno ich zabraknąć w diecie chorych na anemię i cukrzycę. Działają korzystnie na oczy i wzmacniają stawy.
Na takie śniadanie się piszę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie śniadania :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńBrokuły w takim wydaniu super :D Tylko oliwki byśmy odłożyły na bok talerza xD
OdpowiedzUsuńOliwki mają to do siebie, że można je polubić po latach. Tak było ze mną. Dopiero od kilku lat je jem :) Wierzę, że Wy też polubicie ;)
UsuńKiedyś jeszcze damy im szansę :)
UsuńŚwietny na śniadanie, ma wszystkie moje ulubione składniki :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za fetą, ale takie połączenie bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń