Niegdyś nazywany był szalonym jabłkiem. Wierzono, że jego spożywanie może spowodować gorączkę, epilepsję, a nawet szaleństwo. Całe szczęście te czasy minęły, a bakłażan - bo o nim mowa - podbił europejskie stoły i podniebienia. Oto przepis na smażonego bakłażana z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej, który będzie znakomitą przekąską lub dodatkiem do obiadu.
30 minut
2-4 porcje
1 bakłażan
1 cebula
100 g żółtek fasolki szparagowej (może być mrożona)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól ziołowa
- Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy.
- Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Wrzucamy do miski i zasypujemy solą ziołową, odstawiamy.
- Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę, a po chwili dodajemy bakłażana. Smażymy, aż z bakłażana odparuje cała woda. Mieszamy co kilka minut.
- Dodajemy fasolkę szparagową, sos sojowy i zioła prowansalskie. Jeszcze kilka minut smażymy i mieszamy.
- Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
- Podajemy jako ciepłą przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Ciekawostki o bakłażanie oraz inne przepisy z tym warzywem w roli głównej można znaleźć w poście Ciekawostki kulinarne: bakłażan.
Cudowne i mega apetyczne połączenie! A do tego zdrowo i pożywnie - mniam <3
OdpowiedzUsuńPożywnie na maxa! ;)
UsuńCiekawa propozycja! Idealny letni obiad :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bakłażany... Hmm, można o nich napisać książkę. Tylko po co? Lepiej je przyrządzić i zjeść :)
OdpowiedzUsuńNiby prosty przepis na bakłażana, ale moc tego dania jest w sprytnych połączeniach smaków drugiego planu.
Panie Tomku, zgadzam się całkowicie :)
UsuńFajne zestawienie. Bakłażana wybitnie uwielbiam !
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na połączenie go z fasolką. Jeszcze tak nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo to bardzo fajny dodatek do obiadu :)
UsuńPyszności :-) uwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuńRodzina była zachwycona obiadem z takim dodatkiem ;)
Usuńfasolkę lubię,bakłażana też,,,to może być pyszne !
OdpowiedzUsuń