13 lipca, 2016

Smażony bakłażan z fasolką szparagową

Smażony bakłażan z fasolką szparagową

Niegdyś nazywany był szalonym jabłkiem. Wierzono, że jego spożywanie może spowodować gorączkę, epilepsję, a nawet szaleństwo. Całe szczęście te czasy minęły, a bakłażan - bo o nim mowa - podbił europejskie stoły i podniebienia. Oto przepis na smażonego bakłażana z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej, który będzie znakomitą przekąską lub dodatkiem do obiadu.


30 minut
2-4 porcje

1 bakłażan
1 cebula
100 g żółtek fasolki szparagowej (może być mrożona)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól ziołowa

  • Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. 
  • Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Wrzucamy do miski i zasypujemy solą ziołową, odstawiamy. 
  • Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę, a po chwili dodajemy bakłażana. Smażymy, aż z bakłażana odparuje cała woda. Mieszamy co kilka minut.
  • Dodajemy fasolkę szparagową, sos sojowy i zioła prowansalskie. Jeszcze kilka minut smażymy i mieszamy. 
  • Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 
  • Podajemy jako ciepłą przekąskę lub dodatek do dania głównego. 

Ciekawostki o bakłażanie oraz inne przepisy z tym warzywem w roli głównej można znaleźć w poście Ciekawostki kulinarne: bakłażan

Smażony bakłażan z fasolką szparagową - składniki

Smażony bakłażan z fasolką szparagową

Smażony bakłażan z fasolką szparagową

Smażony bakłażan z fasolką szparagową

Smażony bakłażan z fasolką szparagową


11 komentarzy:

  1. Cudowne i mega apetyczne połączenie! A do tego zdrowo i pożywnie - mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja! Idealny letni obiad :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bakłażany... Hmm, można o nich napisać książkę. Tylko po co? Lepiej je przyrządzić i zjeść :)
    Niby prosty przepis na bakłażana, ale moc tego dania jest w sprytnych połączeniach smaków drugiego planu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne zestawienie. Bakłażana wybitnie uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na połączenie go z fasolką. Jeszcze tak nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności :-) uwielbiam takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzina była zachwycona obiadem z takim dodatkiem ;)

      Usuń
  7. fasolkę lubię,bakłażana też,,,to może być pyszne !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...