Kolorowa sałata, soczewica gotowana na parze, lekka cukinia i prażone pestki dyni - to składniki tej smacznej i pożywnej sałatki. Do tego ostry sos przygotowany na bazie syropu klonowego, który nadaje jej charakteru. To idealne danie na upalne, letnie dni. Oto przepis na sałatkę z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym.
30 minut
2-4 porcje
1 opakowanie mixu sałat
1 puszka soczewicy
1 czerwona cebula
1 cukinia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 łyżki pestek dyni
sól ziołowa
sos
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka białego wytrawnego wina
sól
świeżo mielony pieprz
- Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy.
- Cukinię myjemy i kroimy w półplastry o grubości ok. pół centymetra. Delikatnie posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Grillujemy na patelni bez użycia tłuszczu. Studzimy na kratce.
- Soczewicę odlewamy z zalewy. Sałatę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do sałaty i mieszamy.
- Na sałacie układamy warstwę z grillowanej cukinii, a na niej warstwę z soczewicy. Kolejną z cukinii i następną z soczewicy. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami dyni.
- W słoiku lub naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem.
- Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym jest pożywna, dlatego możemy ją zjeść jako danie główne, np. z ulubionym pieczywem.
Jakie właściwości ma soczewica?
Soczewica ma korzystny wpływ na zdrowie. Zawiera dużo roślinnego białka i może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży oraz błonnik, pozytywnie działający na układ pokarmowy. Soczewica jest bogata w potas - niezbędny do prawidłowej pracy serca. Zawiera żelazo, wapń, fosfor, magnez, sód i cynk oraz witaminy - C, A, K. Soczewica zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy. 100 g soczewicy to 16 kalorii.
ten ostry sos klonowy brzmi bombowo ! Chętnie go użyję do dressingu :)
OdpowiedzUsuńSos jest i słodki i ostry. Zamiast białego wytrawnego wina można użyć jasnego octu balsamicznego. Też będzie dobry :)
OdpowiedzUsuńEch ta nasza soczewica... Toż to obłęd na talerzu i niebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńCzujemy, że ten sos musi być mega intrygujący :D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna i zdrowa sałatka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię soczewic,ę więc z chęcią wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń