Pęczak to najbardziej znany rodzaj kaszy jęczmiennej. Nic dziwnego, ponieważ to samo zdrowie. Jest źródłem witamin - z grupy B, E, K, PP i minerałów - cynku, miedzi, wapnia, manganu. Pęczak korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego, a dzięki zawartości błonnika - na układ pokarmowy i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Dlatego właśnie to pęczak zagrał główną rolę w tym daniu. Towarzyszą mu świeże kurki i koperek.
45 minut
2 porcje
700 ml intensywnego bulionu warzywnego
200 g świeżych kurek
100 g kaszy pęczak
1 mała cebula
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
kilka gałązek koperku
kilka szczypt cząbru
sól
świeżo mielony pieprz
- Kurki myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka, a koperek drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę. Kiedy zmięknie, dodajemy kurki i sos sojowy. Smażymy do czasu odparowania wody, od czasu do czasu mieszamy.
- Następnie na patelnię wlewamy połowę bulionu warzywnego i dodajemy pęczak. Mieszamy i smażymy do czasu wchłonięcia płynów przez kaszę.
- Dodajemy drugą porcję bulionu, połowę koperku, doprawiamy cząbrem, solą i pieprzem do smaku. Smażymy, aż kasza wchłonie cały bulion. G
- otowe danie posypujemy koperkiem.
- Pęczotto z kurkami podajemy na gorąco jako danie główne.
Wielbicielom kurek polecam także przepis na pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem.
Uwielbiam kurki, z kaszą jeszcze nie jadłam, ale potrawa wygląda bardzo apetycznie i chętnie wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńTo danie wygląda obłędnie! Na pewno smakuje tak, że można zwariować. Dla takich wariatów smakowych jak ja jest to niebezpieczne i powinno być zakazane! :)
OdpowiedzUsuńOczywiście żartuję! Gotujcie, jedzcie na zdrowie i lądujcie w kulinarnym niebie :) Ja zrobię tak na pewno.
Panie Tomku, Pan zawsze trafia w samo sedno! Zapewniam - można zwariować :)
UsuńKoperek albo pietruszka musi być obowiązkowo :D Taki zielony element to jak wisienka na torcie :D
OdpowiedzUsuńNiestety, ale natka absolutnie nie jest w moim typie. Dlatego wolę koperek lub szczypiorek :)
UsuńTo danie prezentuje się bardzo apetycznie ! Zjadłabym kopiasty talerz takiego pęczotto na kolację ;)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie. Przepis przypadł mi bardzo do gustu :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie, przepis jest świetny :)
OdpowiedzUsuńKurki z podsmażona cebulką to rarytasik. Uwielbiam. Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńPęczak, kurki, świeży koperek - połączenie idealne, pożywne i jakie smaczne! Chętnie zjadłabym dziś takie danie :D
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam Serdecznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie :-) z pewnością smakuje wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam już niczego z grzybami to wygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńsmakowite danie. Ja kaszę pęczak bardzo lubie, dodaje ją nawet do zupy np pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zupy z pęczakiem są bardzo dobre, np. krupnik :)
UsuńPęczka w doborowym towarzystwie- przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń