Pasta jajeczna to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Robi się ją bardzo szybko, a składniki są w sklepach przez cały rok. Świetnie smakuje z chlebem lub meksykańską tortillą. Oto łatwy przepis na pastę jajeczną, która pobije niejedno podniebienie.
2 porcje
5 minut
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka serka typu Bieluch
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
- Jajka obieramy i bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miseczki.
- Dodajemy serek i musztardę. Dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy na śniadanie, drugie śniadanie lub kolację. Pasta jajeczna najlepiej smakuje z chrupiącymi tostami lub chlebem na zakwasie.
Jakie właściwości mają jajka?
Jajka są źródłem dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białka, które zawiera niezbędne aminokwasy. W jajkach są znajdują się tłuszcze, które wpływają na prawidłowy wzrok i wzmacniają pamięć. Przyspieszają metabolizm i usuwanie toksyn z organizmu. Jajka zawierają witaminy z grupy B, A, E, D i K oraz fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Jajka to także źródło beta-karotenu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz