W tej sałatce znajdują się same pyszności, a głównym składnikiem jest mięso Muminka. Właśnie tak włoską mozzarellę nazywają Finowie. Do niej dołączyły pomidorki koktajlowe, prażone pestki dyni i słonecznika oraz grzanki. Oto łatwy i szybki przepis na pyszną sałatkę z mięsem Muminka.
30 minut
2-4 porcje
100 g rukoli
125 g mini mozzarelli
100 g pomidorków koktajlowych
25 g prażonych pestek słonecznika
25 g prażonych pestek dyni
grzanki:
100 g chleba na zakwasie
1 łyżka oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sos:
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól
- Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy chleb. Smażymy, często mieszając, aż grzanki będą rumiane. Patelnię zestawiamy z ognia.
- Do jogurtu dodajemy oliwę z oliwek i zioła. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
- Rukolę umyjemy i osuszamy i przekładamy do miski. Skrapiamy około 3/4 sosu.
- Pomidorki i mozzarellę kroimy na połówki.
- Na rukoli układamy pomidorki, mozzarellę i grzanki. Posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i dyni.
- Przed podaniem skrapiamy pozostałym sosem.
- Podajemy od razu.
Co to jest mozzarella?
Mięso Muminka, czyli włoska mozzarella, to miękki ser o delikatnym smaku. Jej ojczyzną są południowe Włochy. Mozzarella jest bogata w pełnowartościowe białko oraz wapń, fosfor, cynk, selen i witaminy z grupy B i witaminę A. Zastosowanie mozzarelli w przepisach kulinarnych jest szerokie. Można jej używać do wielu różnych potraw na zimno i na ciepło.
Świetna. Prezentuje się cudnie. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda😋 Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuń