Jaglanka to ciekawa i smakowita propozycja na ciepłe śniadanie. W tym przepisie kasza jaglana doskonale komponuje się z prażonym jabłkiem ze szczyptą cynamonu i odrobiną cukru trzcinowego. Zaletą tego przepisu jest to, że do przyrządzenia dania można wykorzystać kaszę jaglaną, która została z innej potrawy. Oto przepis na przepyszną i szybką jaglankę z prażonym jabłkiem.
15 minut
2 porcje
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka sojowego waniliowego
1 duże jabłko
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego imbiru
- Kaszę jaglaną mieszamy z mlekiem sojowym.
- Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Prażymy na patelni, aż będzie miękkie. W połowie prażenia wsypujemy 1 łyżkę cukru trzcinowego i doprawiamy cynamonem i imbirem. Od czasu do czasu mieszamy.
- Dodajemy kaszę z mlekiem i smażymy około 2 minut. Patelnię zestawiamy z ognia.
- Jaglankę przekładamy do miseczek i posypujemy pozostałym cukrem trzcinowym.
- Podajemy na śniadanie, drugie śniadanie lub kolację na słodko.
Główny składnik tego dania, czyli kasza jaglana, jest pełna zdrowia i dobroczynnych składników odżywczych. Więcej dowiecie się z tego artykułu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz