13 listopada, 2014

Krem dyniowy

Krem dyniowy

Kiedy byłam mała stanowczo odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny!


Składniki
1 dynia hokkaido
1 marchewka
3 szklanki bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka szczypt chilli

Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Nie trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka. Marchewkę obieramy i kroimy na grubsze plastry. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę. Chwilę dusimy i dorzucamy skrojoną dynię. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy, a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Całość gotujemy do miękkości warzyw, czyli ok. 20 minut. Wszystko blendujemy, doprawiając do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Nakładamy do miseczek, ozdabiając jogurtowym kleksem i oprószając szczyptą chilli.

O dobroczynnym właściwościach dyni można przeczytać w tym przepisie.

Krem dyniowy

Krem dyniowy

Krem dyniowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...