13 grudnia, 2014

Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli

Krem z buraków i czerwonej fasoli

Barszcz czerwony to obowiązkowe świąteczne danie. To popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków.


Składniki
3 buraki
1 ziemniak
3 szklanki bulionu warzywnego
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól ziołowa
pieprz

Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Fasolę odcedzamy na sicie z zalewy i płuczemy zimną wodą. Kilka sztuk fasoli odkładamy na później do ozdobienia. Wszystkie warzywa wrzucamy do bulionu warzywnego i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ok. 30-40 minut. Całość blendujemy i doprawiamy solą ziołową, pieprzem, sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Nakładamy do miseczek i ozdabiamy kleksem z jogurty naturalnego i kilkoma fasolami.

Buraki to skarbnica pierwiastków. Zawierają żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rubid i cez. Są bogate w kwas foliowy i są źródłem przeciwutleniaczy. Wspomagają układ krwionośny, regulują ciśnienie i cholesterol, zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Nie powinno ich zabraknąć w diecie osób chorych na anemię. Betanina, czyli antyutleniacz chroniący przed wolnymi rodnikami, odpowiada za kolor buraków. Dlatego warzywa te są ważne w diecie chorych na nowotwory i po chemioterapii. Wzmacniają odporność organizmu i łagodzą problemy żołądkowe. Buraki powinny jeść kobiety w okresie menopauzy - zmniejszają ryzyko osteoporozy. 100 g buraków to tylko 38 kalorii. 


Krem z buraków i czerwonej fasoli

Krem z buraków i czerwonej fasoli

Krem z buraków i czerwonej fasoli


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...