Szarlotka nie jest tradycyjnym polskim ciastem. Pierwsza receptura powstała we Francji, a nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie Pruskiej, późniejszej żonie cesarza Rosji Mikołaja I. Moja szarlotka jest bez ciasta, ale smakuje pysznie. To zdrowy deser, który będzie smakował każdemu.
60 minut
forma do tarty o średnicy 24 cm
3 jabłka
100 g płatków owsianych górskich lub mixu różnych płatków
50 g siemienia lnianego
50 ml cydru lub wody
3 łyżki miodu
1 i 1/2 łyżki cynamonu
- Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i zalewamy cydrem lub wodą. Gotujemy, aż jabłka zaczną puszczać sok. Dodajemy cynamon. Dusimy jeszcze chwilę. Odlewamy na sicie, przekładamy do miski i odstawimy do wystygnięcia. Następnie dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
- Płatki owsiane mieszamy z siemieniem lnianym.
- Połową wykładamy dno formy do tarty. Jabłka równomiernie wykładamy na mix płatków i siemienia.
- Z białek ubijamy sztywną pianę i za pomocą łyżki nakładamy na jabłka. Całość posypujemy zmieszanymi płatkami owsianymi z siemieniem lnianym.
- Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C i pieczemy 20 - 25 minut.
- Lekką szarlotkę podajemy na deser. Można zaserwować ją w towarzystwie kulki lodów waniliowych.
Jabłka - składniki odżywcze i właściwości
Skórka jabłek zawiera pektyny, które oczyszczają organizm z toksyn, regulują pracę jelit, zmniejszają wchłanianie cholesterolu i chronią przed zawałem. Jabłka zwierają dużo soli mineralnych i odkwaszają organizm. Są bogate w witaminę C, potas i żelazo. Surowe jabłka dobrze działają na serce, mięśnie, układ nerwowy i poprawiają pracę wątroby.
idealna i może zastąpić poranną owsiankę! :)
OdpowiedzUsuńJejciu, ale genialny przepis! Będę braść! :D (to ja, absolwentka tej samej firmy ;) )
OdpowiedzUsuńzdecydowanie do zrobienia, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńpatrząc na te ziarna to wydaje się, że perystaltyka wchodzi na zupełnie inny poziom :)
OdpowiedzUsuńTaka wersja szarlotki baaardzo nam odpowiada :D
OdpowiedzUsuńJeszcze przed spróbowaniem byłam pewna, że jest pyszna!
OdpowiedzUsuń