25 lutego, 2015

Lekka szarlotka bez ciasta

Szarlotka

Szarlotka nie jest tradycyjnym polskim ciastem. Pierwsza receptura powstała we Francji, a nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie Pruskiej, późniejszej żonie cesarza Rosji Mikołaja I. Moja szarlotka jest bez ciasta, ale smakuje pysznie.


Składniki
100 g płatków owsianych górskich lub mixu różnych płatków
50 g siemienia lnianego
3 jabłka
50 ml cydru lub wody
1 ½ łyżki cynamonu
3 łyżki miodu
2 białka

Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i zalewamy cydrem lub wodą. Gotujemy, aż jabłka zaczną puszczać sok. Dodajemy cynamon. Dusimy jeszcze chwilę. Odlewamy na sicie, przekładamy do miski i odstawimy do wystygnięcia. Następnie dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Płatki owsiane mieszamy z siemieniem lnianym. Połową wykładamy dno formy do tarty. Jabłka równo wykładamy na mix płatków i siemienia. Z białek ubijamy sztywną pianę i za pomocą łyżki nakładamy na jabłka. Całość posypujemy zmieszanymi płatkami owsianymi z siemieniem lnianym. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy 20 - 25 minut. 

Skórka jabłek zawiera pektyny, które oczyszczają organizm z toksyn, regulują pracę jelit, zmniejszają wchłanianie cholesterolu i chronią przed zawałem. Jabłka zwierają dużo soli mineralnych i odkwaszają organizm. Są bogate w witaminę C, potas i żelazo. Surowe jabłka dobrze działają na serce, mięśnie, układ nerwowy i poprawiają pracę wątroby.

Szarlotka - składniki

Szarlotka - składniki

Szarlotka

Szarlotka


5 komentarzy:

  1. idealna i może zastąpić poranną owsiankę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejciu, ale genialny przepis! Będę braść! :D (to ja, absolwentka tej samej firmy ;) )

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie do zrobienia, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. patrząc na te ziarna to wydaje się, że perystaltyka wchodzi na zupełnie inny poziom :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka wersja szarlotki baaardzo nam odpowiada :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...