19 września, 2016

Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki

Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki

Teriyaki to metoda przygotowywania jedzenia, która powstała w Japonii. Technika ta polega na marynowaniu mięs i ryb w specjalnej zalewie, która składa się z sosu sojowego, słodkiego miodu i aromatycznego imbiru. Oto przepis na kurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie.


Składniki
250 g piersi z kurczaka
200 g zielonej fasolki szparagowej
5 pieczarek
2 szalotki
1 cukinia
5 łyżek sosu teriyaki
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 cm świeżego imbiru
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól ziołowa
sól
świeżo mielony pieprz

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski, zalewamy sosem teriyaki i szczelnie zakrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Wegetarianie mogą zastąpić kurczaka tofu. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oba warzywa posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Szalotkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego szalotkę. Kiedy będzie miękka, dodajemy cukinię i pieczarki. Smażymy, aż z warzyw odparuje woda, od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy kurczaka razem z sosem teriyaki, w którym się marynował. Posypujemy kilkoma szczyptami ziół prowansalskich, pieprzem, solą i świeżym imbirem. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Kiedy kurczak będzie gotowy, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową i delikatnie mieszamy z resztą składników. Smażymy jeszcze kilka minut. Kurczaka z zielonymi warzywami w sosie teriyaki podajemy na gorąco jako danie główne.

Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna - 100 g to niecałe 30 kalorii. Jest bogata w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego. Fasolka szparagowa zawiera kwas foliowy, szczególnie ważny u kobiet w ciąży. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy z grupy B, A, C, E. Znajdziemy w niej także magnez i potas, korzystnie wpływający na serce. Regularne jedzenie fasolki szparagowej pomaga w walce ze złym cholesterolem. Można ją jeść tylko gotowaną, ponieważ surowa zawiera toksyczne białko roślinne. Fasolka szparagowa powoduje wzdęcia, dlatego nie powinni jej zbyt często jeść ludzie otyli i mający problemy z układem pokarmowym.  


Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki - składniki

Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki

Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki

Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki


18 komentarzy:

  1. Pyszne. Coś dla mnie. Same moje ulubione składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania. Gratuluję pomysłu na ciekawy obiadek:-) Pozdrawiam ciepło:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uznanie :) Pozdrawiam również :)

      Usuń
  3. Sos teriyaki uwielbiam ! DLatego takie danie pochłonęłabym w 5 minut :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i bardzo pożywne połączenie <3 Aż zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czytania komentarzy też zgłodniałam ;)

      Usuń
  5. Pominęłabym mięso i miałabym pyszny obiad - podoba mi się taka kompozycja składników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczaka możesz zamienić na tofu - pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie teriyaki. Reszta jak w przepisie :)

      Usuń
  6. Ciekawe danie, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kurczak + warzywa to połączenie idealne : )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...