Teriyaki to metoda przygotowywania jedzenia, która powstała w Japonii. Technika ta polega na marynowaniu mięs i ryb w specjalnej zalewie, która składa się z sosu sojowego, słodkiego miodu i aromatycznego imbiru. Oto przepis na kurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie.
40 minut
2-4 porcje
250 g piersi kurczaka
200 g zielonej fasolki szparagowej
5 pieczarek
2 szalotki
1 cukinia
5 łyżek sosu teriyaki
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 cm świeżego imbiru
1/2 cm świeżego imbiru
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól ziołowa
sól
świeżo mielony pieprz
- Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski, zalewamy sosem teriyaki i szczelnie zakrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Wegetarianie mogą zastąpić kurczaka tofu.
- Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy.
- Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa posypujemy solą ziołową i odstawiamy.
- Szalotkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego szalotkę. Kiedy będzie miękka, dodajemy cukinię i pieczarki. Smażymy, aż z warzyw odparuje woda, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodajemy kurczaka razem z sosem teriyaki, w którym się marynował. Posypujemy kilkoma szczyptami ziół prowansalskich, pieprzem, solą i świeżym imbirem. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
- Kiedy kurczak będzie gotowy, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową i delikatnie mieszamy z resztą składników. Smażymy jeszcze kilka minut.
- Kurczaka z zielonymi warzywami w sosie teriyaki podajemy na gorąco jako danie główne.
Fasolka szparagowa - właściwości
To niskokaloryczne warzywo. Ile kalorii ma fasolka szparagowa? 100 g to niecałe 30 kalorii. Jest bogata w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego. Fasolka szparagowa zawiera kwas foliowy, szczególnie ważny u kobiet w ciąży. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy z grupy B, A, C, E. Znajdziemy w niej także magnez i potas, korzystnie wpływający na serce. Regularne jedzenie fasolki szparagowej pomaga w walce ze złym cholesterolem. Można ją jeść tylko gotowaną, ponieważ surowa zawiera toksyczne białko roślinne. Fasolka szparagowa powoduje wzdęcia, dlatego nie powinni jej zbyt często jeść ludzie otyli i mający problemy z układem pokarmowym.
Mniam pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że tak też smakuje ;)
UsuńPyszne. Coś dla mnie. Same moje ulubione składniki :)
OdpowiedzUsuńPasują do siebie idealnie :)
UsuńFajny kurczaczek , moje smaki
OdpowiedzUsuńMoje również ;)
UsuńBardzo lubię takie dania. Gratuluję pomysłu na ciekawy obiadek:-) Pozdrawiam ciepło:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie :) Pozdrawiam również :)
UsuńSos teriyaki uwielbiam ! DLatego takie danie pochłonęłabym w 5 minut :D
OdpowiedzUsuńZnika błyskawicznie :)
Usuńuwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńPyszne i bardzo pożywne połączenie <3 Aż zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńOd czytania komentarzy też zgłodniałam ;)
UsuńPominęłabym mięso i miałabym pyszny obiad - podoba mi się taka kompozycja składników :)
OdpowiedzUsuńKurczaka możesz zamienić na tofu - pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie teriyaki. Reszta jak w przepisie :)
UsuńCiekawe danie, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńtotalnie moje klimaty! :)
OdpowiedzUsuńkurczak + warzywa to połączenie idealne : )
OdpowiedzUsuń