Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Polacy zjadają rocznie 27 kg mięso drobiowego. Zaletą tego mięsa jest niska zawartość tłuszczu. Drób jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, witaminy i pierwiastki. Oto łatwy przepis na pyszną potrawkę z kurczaka.
40 minut
4 porcje
500 g filetu z podudzia kurczaka
250 g pieczarek
1 cebula
50 ml bulionu warzywnego
50 ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony pieprz
szczypta tymianku
- Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie solimy i odstawiamy.
- Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w cienkie plasterki.
- W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i dusimy kilka minut.
- Dodajemy pieczarki, sos sojowy i zioła prowansalskie.
- Dolewamy bulion warzywny i chwilę dusimy.
- Dodajemy mięso i świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy i dusimy z lekko uchyloną pokrywką ok. 20 minut.
- Potrawkę z kurczaka nakładamy do misek lub głębokich talerzy. Można podawać z ulubionym pieczywem.
Zalety i wady gotowanego mięsa
Gotowanie mięsa ma swoje zalety i wady. We wrzątku giną drobnoustroje, a mięso jest lekkostrawne. Niestety, podczas gotowania gnie część składników odżywczych. Pozostają w wywarze, który można wykorzystać do innych potraw jak zupy czy sosy.
Gotowanie mięsa ma swoje zalety i wady. We wrzątku giną drobnoustroje, a mięso jest lekkostrawne. Niestety, podczas gotowania gnie część składników odżywczych. Pozostają w wywarze, który można wykorzystać do innych potraw jak zupy czy sosy.
Choć bardzo rzadko jemy mięso to pod taką postacią z chęcią byśmy zrobiły go na obiad :)
OdpowiedzUsuń