04 lutego, 2015

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Polacy zjadają rocznie 27 kg mięso drobiowego. Zaletą tego mięsa jest niska zawartość tłuszczu. Drób jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, witaminy i pierwiastki. Oto łatwy przepis na pyszną potrawkę z kurczaka. 


40 minut
4 porcje

500 g filetu z podudzia kurczaka
250 g pieczarek
1 cebula
50 ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony pieprz
szczypta tymianku

  • Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie solimy i odstawiamy. 
  • Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w cienkie plasterki. 
  • W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i dusimy kilka minut. 
  • Dodajemy pieczarki, sos sojowy i zioła prowansalskie. 
  • Dolewamy bulion warzywny i chwilę dusimy. 
  • Dodajemy mięso i świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy i dusimy z lekko uchyloną pokrywką ok. 20 minut. 
  • Potrawkę z kurczaka nakładamy do misek lub głębokich talerzy. Można podawać z ulubionym pieczywem.

Zalety i wady gotowanego mięsa

Gotowanie mięsa ma swoje zalety i wady. We wrzątku giną drobnoustroje, a mięso jest lekkostrawne. Niestety, podczas gotowania gnie część składników odżywczych. Pozostają w wywarze, który można wykorzystać do innych potraw jak zupy czy sosy. 

Potrawka z kurczaka - składniki

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka


1 komentarz:

  1. Choć bardzo rzadko jemy mięso to pod taką postacią z chęcią byśmy zrobiły go na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...