Pasty do kanapek są ciekawym urozmaiceniem śniadań. Jedną z moich ulubionych jest pasta z ciecierzycy i bakłażana. Trochę przypomina hummus, ale dzięki grillowanemu bakłażanowi nabiera zupełnie innego smaku. Oto łatwy przepis na pastę z ciecierzycy i bakłażana.
30 minut
4 porcje
2 puszki ciecierzycy w zalewie
1
bakłażan
1
łyżka sezamu
1 łyżeczka tymianku
szczypta lubczyku
sól ziołowa
pieprz świeżo mielony
- Sezam prażymy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Ciecierzycę przelewamy z puszek na sito, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy. Bakłażan myjemy i kroimy w plastry, które układamy na desce i solimy.
- W tym czasie dobrze rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy bakłażana (bez żadnego tłuszczu) po kilka minut z każdej strony. Plastry grillowanego bakłażana studzimy na ręczniku papierowym.
- Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy grillowanego bakłażana, sezam, przyprawy i blendujemy kilka minut.
- Pastę kanapkową z ciecierzycy i bakłażana można jeść z ulubionym pieczywem, z warzywami lub jako dodatek do krakersów czy wytrawnych herbatników.
Jakie składniki odżywcze i właściwości ma ciecierzyca?
Ciecierzyca zawiera mnóstwo białka. W 100 g znajduje się go ponad 8 g. Zawiera także potas, który dobrze wpływa na serce i układ krwionośny. Dzięki zawartości żelaza ciecierzyca jest wskazana w diecie osób z anemią. Jest bogata w błonnik i wspomaga pracę układu trawiennego. Nie zawiera glutenu.
O dobroczynnej mocy bakłażana można przeczytać w przepisie na bukiet warzyw z patelni.
Ciecierzyca z bakłażanem musi smakować ciekawie :)
OdpowiedzUsuń