19 lutego, 2015

Pasta z ciecierzycy i bakłażana

Pasta z ciecierzycy i bakłażana

Pasty do kanapek są ciekawym urozmaiceniem śniadań. Jedną z moich ulubionych jest pasta z ciecierzycy i bakłażana. Trochę przypomina hummus, ale dzięki grillowanemu bakłażanowi nabiera zupełnie innego smaku. Oto łatwy przepis na pastę z ciecierzycy i bakłażana. 


30 minut
4 porcje

2 puszki ciecierzycy w zalewie 
1 bakłażan
1 łyżka sezamu
1 łyżeczka tymianku
szczypta lubczyku
sól ziołowa
pieprz świeżo mielony

  • Sezam prażymy i odstawiamy do wystygnięcia. 
  • Ciecierzycę przelewamy z puszek na sito, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy. Bakłażan myjemy i kroimy w plastry, które układamy na desce i solimy. 
  • W tym czasie dobrze rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy bakłażana (bez żadnego tłuszczu) po kilka minut z każdej strony. Plastry grillowanego bakłażana studzimy na ręczniku papierowym.
  • Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy grillowanego bakłażana, sezam, przyprawy i blendujemy kilka minut. 
  • Pastę kanapkową z ciecierzycy i bakłażana można jeść z ulubionym pieczywem, z warzywami lub jako dodatek do krakersów czy wytrawnych herbatników.

Jakie składniki odżywcze i właściwości ma ciecierzyca?

Ciecierzyca zawiera mnóstwo białka. W 100 g znajduje się go ponad 8 g. Zawiera także potas, który dobrze wpływa na serce i układ krwionośny. Dzięki zawartości żelaza ciecierzyca jest wskazana w diecie osób z anemią. Jest bogata w błonnik i wspomaga pracę układu trawiennego. Nie zawiera glutenu. 

O dobroczynnej mocy bakłażana można przeczytać w przepisie na bukiet warzyw z patelni

Pasta z ciecierzycy i bakłażana - składniki

Pasta z ciecierzycy i bakłażana

Pasta z ciecierzycy i bakłażana

Pasta z ciecierzycy i bakłażana


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...