09 marca, 2015

Domowy sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Co można znaleźć w gotowych sosach instant do makaronów? Cukier, skrobię modyfikowaną, mąkę pszenną i tłuszcz palmowy. Pomidorów jest nie więcej niż 40 proc., a przypraw praktycznie śladowe ilości. Dobry sos pomidorowy można szybko zrobić w domu. Oto łatwy i szybki przepis na domowy sos pomidorowy. 



1 puszka pomidorów całych bez skóry
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

  • Czosnek obieramy z łupin i ścieramy na tarce lub bardzo drobno siekamy. 
  • W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając. 
  • Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy bazylią, oregano i solą. Całość mieszamy i parę minut gotujemy. Rondel zestawiamy z ognia. Ostawiamy na parę minut do ostygnięcia. 
  • Następnie blendujemy i gotowe. 
  • Sos będzie gęstszy jeżeli po blendowaniu jeszcze na parę minut wstawimy go na ogień.
  • Sos pomidorowy sprawdzi się do makaronów, pizzy i innych dań kuchni włoskiej. 

O właściwościach pomidorów można przeczytać w przepisie na kremową zupę pomidorową

Sos pomidorowy - składniki

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy


2 komentarze:

  1. Zawsze robimy same taki sos :D Jesteśmy od niego uzależnione i pełno mamy go zawekowanego w słoikach :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...