Co można znaleźć w gotowych sosach instant do makaronów? Cukier, skrobię modyfikowaną, mąkę pszenną i tłuszcz palmowy. Pomidorów jest nie więcej niż 40 proc., a przypraw praktycznie śladowe ilości. Dobry sos pomidorowy można szybko zrobić w domu. Oto łatwy i szybki przepis na domowy sos pomidorowy.
1 puszka pomidorów całych bez skóry
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
- Czosnek obieramy z łupin i ścieramy na tarce lub bardzo drobno siekamy.
- W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając.
- Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy bazylią, oregano i solą. Całość mieszamy i parę minut gotujemy. Rondel zestawiamy z ognia. Ostawiamy na parę minut do ostygnięcia.
- Następnie blendujemy i gotowe.
- Sos będzie gęstszy jeżeli po blendowaniu jeszcze na parę minut wstawimy go na ogień.
- Sos pomidorowy sprawdzi się do makaronów, pizzy i innych dań kuchni włoskiej.
O właściwościach pomidorów można przeczytać w przepisie na kremową zupę pomidorową.
Śliczna sosjerka <3
OdpowiedzUsuńZawsze robimy same taki sos :D Jesteśmy od niego uzależnione i pełno mamy go zawekowanego w słoikach :)
OdpowiedzUsuń