19 marca, 2015

Mini pizze bez ciasta

Mini pizze bez ciasta

Pierwsze potrawy w stylu pizzy serwowano już w starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja pizza jest w wersji mini, a zamiast ciasta z mąki pszennej jest smaczne warzywo.


30 minut
4 porcje

1 bakłażan
3 - 4 pieczarki
2 plastry szynki włoskiej
tarta mozarella lub ser żółty
sól ziołowa

  • Bakłażan myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut. 
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wstawiamy bakłażan i pieczemy 5 minut. 
  • Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki.
  • Bakłażan wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C. Pieczemy 12 - 15 minut, aż ser się roztopi i ładnie zrumieni.
  • Podajemy jako przekąskę lub danie na ciepłą kolację. 

Bakłażan - składniki odżywcze i właściwości

Bakłażan, zwany także oberżyną, to niskokaloryczne, bogate w błonnik warzywo. Zawiera potas, wapń i magnez. Korzystnie działa na układ trawienny i obniża poziom cholesterolu. Trzeba pamiętać, że bakłażany są warzywami ciężkostrawnymi, dlatego nie powinny ich jeść dzieci, chorzy na reumatyzm, podagrę i mający problemy z nerkami.

Mini pizze bez ciasta - składniki

Mini pizze bez ciasta

Mini pizze bez ciasta

Mini pizze bez ciasta


7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...