10 maja, 2016

Domowy paprykarz z dorszem

Domowy paprykarz z dorszem

Oryginalny paprykarz szczeciński powstał w 1965 roku i był wynikiem pomysłu na wykorzystanie odpadów po wykrojeniu kostki z zamrożonych bloków rybnych. Recepturę oparto na afrykańskiej potrawie czop-czop, w której rozsmakowali się technolodzy z polskich statków-chłodni, podczas rejsów do Afryki Zachodniej. Paprykarz można także przygotować w domu. Oto przepis na domowy paprykarz z dorszem.


40 minut
2-4 porcje

250 g filetu z dorsza
100 g ryżu długoziarnistego
1 cebula
1 marchewka
5 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
pieprz grubo mielony

  • Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Dorsza nacieramy 1 łyżką słodkiej papryki, solą i 1 łyżką oliwy z oliwek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
  • Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. 
  • Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Jak zmięknie, dokładamy marchewkę i jeszcze chwilę smażymy. 
  • W dużej misce mieszamy ryż, upieczonego i posiekanego dorsza i usmażone warzywa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i obie papryki. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem, którego nie żałujemy. Całość jeszcze chwilę mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Jeżeli paprykarz będzie za suchy można dodać kilka łyżek wody. 
  • Domowy paprykarz podajemy z ulubionym pieczywem.

Jakie właściwości ma ryż?

Ryżu nie powinno zabraknąć w diecie bezglutenowej i osób dbających o linię, ponieważ dodaje energii i daje uczucie sytości. Dzięki zawartości potasu ryż reguluje ciśnienie krwi. Obecność magnezu sprawia, że działa kojąco na nerwy i poprawia koncentrację. Jedząc go, poprawimy odporność, ponieważ zawiera żelazo i cynk. Jest bogaty w błonnik, dzięki któremu układ pokarmowy będzie funkcjonował prawidłowo. Ryż to także witaminy - z grupy B i E.

Przepis bierze udział w akcji Zostań szefem kuchni.

Domowy paprykarz z dorszem - składniki

Domowy paprykarz z dorszem

Domowy paprykarz z dorszem

Domowy paprykarz z dorszem


10 komentarzy:

  1. Ostatnio mamy styczność tylko z vege paprykarzem od Primaviki ale domowa wersja z wybraną rybką brzmi kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam styczność z paprykarzem z gąbki i foli bąbelkowej... Lemingi - paprzykarz jest tylko jeden !

      Usuń
  2. Wspaniały, pożywny i niezwykle apetyczny paprykarz :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem ciekawa tego przepisu, bo domowego paprykarza jeszcze nie jadłam. Sklepowego wieki temu, bo teraz się go wystrzgam, ale kiedyś go lubiłam. Więc wersja domowa jest jak najbardziej dla mnie - do wypróbowania !

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna propozycja na paprykarz. Również robię i wiem, że jest bajeczny. Nie to co ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, Zrobię podobny w wersji ryżowej i jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł na wersję jaglaną! :)

      Usuń
    2. Zróbcie z trocinami ! K... eksperci za dychę - paprykarz ma mieć ryż i basta. Wtedy ma prawo się nazywać paprykarz.

      Usuń
  7. ten domowy ma wspaniały smak! :) nieporównywalny do wersji sklepowej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...