14 marca, 2015

Kremowa zupa z zielonego groszku

Kremowa zupa z zielonego groszku

Zielony groszek ma już 10 tys. lat. Uprawiano go w Indiach i Chinach, a do Europy przywędrował w czasach średniowiecza. W kuchni zielony groszek zaczął królować za panowania króla Francji Ludwika XIV, który był jego wielkim fanem. Zielony groszek to waży składnik wielu potraw. Jednym z przykładów jest ten przepis na kremową zupę z zielonego groszku z dodatkiem prażonych pestek słonecznika. 


30 minut
2 duże porcje

2 szklanki bulionu warzywnego
450 g zielonego groszku (może być mrożony)
1 szklanka wody
1 ziemniak
garść pestek słonecznika
sól
pieprz świeżo mielony

  • Ziemniak obieramy, kroimy na mniejsze kawałki w gotujemy w osolonej szklance wody. 
  • Do większego garnka wlewamy 2 szklanki bulionu warzywnego i doprowadzamy do wrzenia.
  • Dodajemy zielony groszek i gotujemy 10 minut. Wyjmujemy dwie łyżki groszku, który później posłuży do dekoracji. 
  • Ziemniak odlewamy z wody i dodajemy do zielonego groszku. Gotujemy razem jeszcze 5 minut. Całość blendujemy i przyprawiamy solą i obficie świeżo mielonym pieprzem. 
  • Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. 
  • Zupę nalewamy do głębokich talerzy lub misek. Dekorujemy groszkiem i ciepłym prażonym słonecznikiem.
  • Podajemy na obiad. Można też zabrać ją ze sobą na wynos. 

Jakie właściwości ma zielony groszek?

Zielony groszek jest bogaty kwas foliowy i błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego. Zawiera witaminy z grupy B, A, C, E oraz K, która jest niezbędna przy wchłanianiu wapnia. Jest bogaty w magnez, żelazo, fosfor oraz wapń. Pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi i obniżyć poziom tego złego i trójglicerydów. Zielony groszek zawiera przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne. Wzmacnia odporność i zapobiega anemii. 

Kremowa zupa z zielonego groszku - składniki

Kremowa zupa z zielonego groszku

Kremowa zupa z zielonego groszku


6 komentarzy:

  1. zapowiada się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie zielona zdrowa zupka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor tej zupy jest wspaniały i jestem pewna, że smak także :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię tak samo tylko dodaję jeszcze miętę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię krem z groszku, choć przygotowuję go z trochę innego przepisu :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochamy fasole i groszek! Ale kolor daje po oczach :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...