Zielony groszek ma już 10 tys. lat. Uprawiano go w Indiach i Chinach, a do Europy przywędrował w czasach średniowiecza. W kuchni zielony groszek zaczął królować za panowania króla Francji Ludwika XIV, który był jego wielkim fanem. Zielony groszek to waży składnik wielu potraw. Jednym z przykładów jest ten przepis na kremową zupę z zielonego groszku z dodatkiem prażonych pestek słonecznika.
30 minut
2 duże porcje
2 szklanki bulionu warzywnego
450 g zielonego groszku (może być mrożony)
1 szklanka wody
1 ziemniak
sól
pieprz świeżo mielony
- Ziemniak obieramy, kroimy na mniejsze kawałki w gotujemy w osolonej szklance wody.
- Do większego garnka wlewamy 2 szklanki bulionu warzywnego i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy zielony groszek i gotujemy 10 minut. Wyjmujemy dwie łyżki groszku, który później posłuży do dekoracji.
- Ziemniak odlewamy z wody i dodajemy do zielonego groszku. Gotujemy razem jeszcze 5 minut. Całość blendujemy i przyprawiamy solą i obficie świeżo mielonym pieprzem.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Zupę nalewamy do głębokich talerzy lub misek. Dekorujemy groszkiem i ciepłym prażonym słonecznikiem.
- Podajemy na obiad. Można też zabrać ją ze sobą na wynos.
Jakie właściwości ma zielony groszek?
Zielony groszek jest bogaty kwas foliowy i błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego. Zawiera witaminy z grupy B, A, C, E oraz K, która jest niezbędna przy wchłanianiu wapnia. Jest bogaty w magnez, żelazo, fosfor oraz wapń. Pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi i obniżyć poziom tego złego i trójglicerydów. Zielony groszek zawiera przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne. Wzmacnia odporność i zapobiega anemii.
Zielony groszek jest bogaty kwas foliowy i błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego. Zawiera witaminy z grupy B, A, C, E oraz K, która jest niezbędna przy wchłanianiu wapnia. Jest bogaty w magnez, żelazo, fosfor oraz wapń. Pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi i obniżyć poziom tego złego i trójglicerydów. Zielony groszek zawiera przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne. Wzmacnia odporność i zapobiega anemii.
zapowiada się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpięknie zielona zdrowa zupka! :)
OdpowiedzUsuńKolor tej zupy jest wspaniały i jestem pewna, że smak także :)
OdpowiedzUsuńJa robię tak samo tylko dodaję jeszcze miętę :)
OdpowiedzUsuńLubię krem z groszku, choć przygotowuję go z trochę innego przepisu :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńKochamy fasole i groszek! Ale kolor daje po oczach :D
OdpowiedzUsuń