26 marca, 2015

Sałatka ze szpinaku i pieczarek

Sałatka ze szpinaku i pieczarek

Zanim szpinak trafił do naszych kuchni wędrował prawie przez cały świat. Pierwsze uprawy pojawiły się w Persji już w VI wieku. Arabowie przywieźli go do Hiszpanii w IX wieku. Jego walory zaczęli dostrzegać Włosi, Francuzi i Anglicy. Światową popularność szpinak zyskał dzięki amerykańskim farmerom, a później specom od reklamy. Szpinak do pyszny i zdrowy składnik różnych potraw. Doskonałym przykładem jest ta sałatka ze szpinaku z dodatkiem pieczarek. 


30 minut
2-4 porcje

250 g świeżego szpinaku 
10 -12 pieczarek
1 cebula czosnkowa
1 pęczek szczypioru 
garść orzechów nerkowca
oliwa z oliwek
sól ziołowa
kilka szczypt ziół prowansalskich

  • Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, a szczypior siekamy. Wszystko mieszamy i posypujemy solą ziołową. Odstawiamy na pół godziny, aż pieczarki puszczą wodę. Szpinak myjemy i odstawiamy do odsączenia. 
  • Pieczarki, cebulę i szczypior smażymy bez tłuszczu ok. 15 minut. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Można dodać odrobinę wody. 
  • Ze szpinaku odrywamy długie łodygi i wrzucamy go do dużej miski. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na wierzch wykładamy pieczarki i obsypujemy nerkowcami. 
  • Sałatkę ze szpinaku można podawać z ciepłymi pieczarkami, ale równie smaczna jest na zimno.

Jakie właściwości ma szpinak?

Szpinak zawiera przeciwutleniacze - beta-karoten i luteinę. Jest bogaty w magnez, potas i żelazo. W szpinaku znajdziemy witaminy z grupy B, C oraz E, która opóźnia procesy starzenia. Korzystnie wpływa na układ nerwowy. Szpinak przeciwdziała miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu i powinien znaleźć się w diecie osób z anemią. Osoby chorujące na kamicę nerkową nie powinny jeść szpinaku, ponieważ zawarty w nim kwas szczawiowy może wpływać na powstawanie kamieni. 

Sałatka ze szpinaku i pieczarek - składniki

Sałatka ze szpinaku i pieczarek - szpinak


Sałatka ze szpinaku i pieczarek

Sałatka ze szpinaku i pieczarek


3 komentarze:

  1. świetny pomysł na sałatkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak my się cieszymy, że szpinak do nas zawitał :D Bez niego nie wyobrażamy sobie obiadu :P A pieczarki z orzechami musiały świetnie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbujcie dziewczyny, bo to rewelacyjne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...