Zapiekana fasolka to sposób na szybką, zdrową i pyszną przekąskę. Komponuje się także z daniem głównym. To łatwy i szybki przepis na smakowity i aromatyczny dodatek do obiadu. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu. Oto banalny przepis na niebanalną żółtą fasolkę z piekarnika.
40 minut
2 porcje
300 g żółtej fasolki szparagowej
1/2 czerwonej papryki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka ciemnej glazury balsamicznej
1 łyżka wody
1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki
1
łyżeczka ziół prowansalskich
sól ziołowa
- Fasolkę szparagową wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy na sicie.
- Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w krążki, solimy solą ziołową i odstawiamy.
- W małej misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę z oliwek, glazurę balsamiczną, wodę oraz przyprawy. Czosnek ścieramy na tarce lub drobno siekamy i dodajemy do marynaty.
- W naczyniu żaroodpornym układamy fasolkę szparagową, cebulę i paprykę. Całość zalewamy marynatą i mieszamy. Można odstawić naczynie na 20 minut, aby przyprawy dobrze przegryzły się z warzywami.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Taką zapiekaną fasolkę szparagową można jeść jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Fasolka szparagowa - składniki odżywcze i właściwości
W fasolce szparagowej znajduje się wiele witamin i składników odżywczych. Jest bogata w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego. Fasolka szparagowa zawiera kwas foliowy, szczególnie ważny u kobiet w ciąży. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy z grupy B, A, C, E. Znajdziemy w niej także potas, korzystnie wpływający na serce oraz magnez. Regularne jedzenie fasolki szparagowej pomaga w walce ze złym cholesterolem. Można ją jeść tylko gotowaną, ponieważ surowa zawiera toksyczne białko roślinne. Fasolka szparagowa powoduje wzdęcia, dlatego nie powinni jej zbyt często jeść ludzie otyli i mający problemy z układem pokarmowym.
W fasolce szparagowej znajduje się wiele witamin i składników odżywczych. Jest bogata w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego. Fasolka szparagowa zawiera kwas foliowy, szczególnie ważny u kobiet w ciąży. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy z grupy B, A, C, E. Znajdziemy w niej także potas, korzystnie wpływający na serce oraz magnez. Regularne jedzenie fasolki szparagowej pomaga w walce ze złym cholesterolem. Można ją jeść tylko gotowaną, ponieważ surowa zawiera toksyczne białko roślinne. Fasolka szparagowa powoduje wzdęcia, dlatego nie powinni jej zbyt często jeść ludzie otyli i mający problemy z układem pokarmowym.
Która fasola szparagowa jest zdrowsza?
Na bazarowych straganach można kupić fasolkę żółtą i zieloną. Żółte strączki są delikatne w smaku, zawierają sporo potasu i fosforu. Z kolei zielone smakują wyraziście i wytrawnie. Są bogate w witaminę A, błonnik i kwas foliowy.
Jak gotować fasolę szparagową?
Strąki fasolki należy dokładnie umyć, usunąć włóka i odkroić końcówki. Następnie w dużym garnku zagotowuje się wodę z solą. Fasolkę wrzuca się do wrzątku, a czas gotowania liczy od ponownego zagotowania wody. Ile gotować fasolkę szparagową? Żółte strączki gotuje się od 5 do 15 minut, a zielone nieco dłużej - od 15 do 20 minut. Młodą fasolkę gotuje się szybciej niż starszą. W czasie gotowanie należy sprawdzać jej miękkość. Po ugotowaniu należy ją odcedzić i od razu podawać lub wykorzystać jako składnik innych dań.
Ile kalorii ma fasolka szparagowa?
Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna. Porcja o wadze 100 g to niecałe 30 kalorii.
Świetny pomysł :) Generalnie fasolkę szparagową zawsze jemy po prostu ugotowaną bez niczego i taka bardzo nam smakuje ale czasem bogatsze urozmaicenie też się przyda :)
OdpowiedzUsuńO! Muszę spróbować. To może być równie fajne, jak pieczona brukselka! :)
OdpowiedzUsuńco to znaczy glazura balsamiczan, skad to wziąc?
OdpowiedzUsuń