04 marca, 2015

Zapiekana fasolka szparagowa

Zapiekana fasolka szparagowa

Zapiekana fasolka to sposób na szybką, zdrową i pyszną przekąskę. Komponuje się także z daniem głównym. Oto banalny przepis na niebanalną żółtą fasolkę.


Składniki
300 g żółtej fasolki szparagowej
½ czerwonej papryki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka ciemnej glazury balsamicznej
1 łyżka wody
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól ziołowa

Fasolkę szparagową wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy 5 minut, odlewamy na sicie. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w krążki, solimy solą ziołową i odstawiamy. W małej misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę z oliwek, glazurę balsamiczną, wodę oraz przyprawy. Czosnek ścieramy na tarce lub drobno siekamy i dodajemy do marynaty. W naczyniu żaroodpornym układamy fasolkę szparagową, cebulę i paprykę. Całość zalewamy marynatą i mieszamy. Można odstawić naczynie na 20 minut, aby przyprawy dobrze przegryzły się z warzywami. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Taką zapiekaną fasolkę można jeść jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna - 100 g to niecałe 30 kalorii. W fasolce szparagowej znajduje się wiele witamin i składników odżywczych. Jest bogata w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego.  Fasolka szparagowa zawiera kwas foliowy, szczególnie ważny u kobiet w ciąży. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy z grupy B, A, C, E. Znajdziemy w niej także potas, korzystnie wpływający na serce oraz magnez. Regularne jedzenie fasolki szparagowej pomaga w walce ze złym cholesterolem. Można ją jeść tylko gotowaną, ponieważ surowa zawiera toksyczne białko roślinne. Fasolka szparagowa powoduje wzdęcia, dlatego nie powinni jej zbyt często jeść ludzie otyli i mający problemy z układem pokarmowym.  

Zapiekana fasolka szparagowa - składniki

Zapiekana fasolka szparagowa

Zapiekana fasolka szparagowa


2 komentarze:

  1. Świetny pomysł :) Generalnie fasolkę szparagową zawsze jemy po prostu ugotowaną bez niczego i taka bardzo nam smakuje ale czasem bogatsze urozmaicenie też się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Muszę spróbować. To może być równie fajne, jak pieczona brukselka! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...