Szparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają już pond 4500 tys. lat. Uprawiali je starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W XV wieku trafiły do kuchni francuskiej, a potem powędrowały do innych europejskich krajów. W Polsce szparagi znane są od XVIII wieku.
45 minut
2-4 porcje
1 pęczek zielonych szparagów
3 - 4 plastry sera żółtego
2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
ziołowa oliwa z oliwek
- Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. W wysokim rondlu gotujemy wodę. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru. Szparagi umieszczamy w rondlu tak, aby ich główki nie były zanurzone w wodzie. Gotujemy ok. 8 minut.
- Na małej patelni prażymy ziarna słonecznika.
- W naczyniu żaroodpornym układamy szparagi. Skrapiamy ziołową oliwą z oliwek.
- Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy i nacieramy nim szparagi.
- Ser żółty rwiemy na mniejsze kawałki. Użyłam sera żółtego Piórko, który jest serem długo dojrzewającym o obniżonej zawartości tłuszczu. Ma go zaledwie 3 proc. Posypujemy nim szparagi.
- Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi i ziarnami słonecznika.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 20 - 25 minut.
- Zapiekane szparagi z serem podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Szparagi - składniki odżywcze i właściwości
Warto wiedzieć, że szparagi to warzywa bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają kwas foliowy, wspomagającą pracę nerek asparaginę, wzmacniający układ odpornościowy i korzystnie wpływający na pracę wątroby glutation. Są bogate w inulinę i błonnik, które wspomagają pracę układu pokarmowego. W szparagach znajdziemy wapń, fosfor, potas, witaminy C i E oraz beta-karoten. To niskokaloryczne warzywa. 100 g to zaledwie 18 kalorii. Szparagów powinny unikać osoby chorujące na dnę moczanową, ponieważ powodują zwiększenie poziomu kwasu moczowego w organizmie.
Warto wiedzieć, że szparagi to warzywa bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają kwas foliowy, wspomagającą pracę nerek asparaginę, wzmacniający układ odpornościowy i korzystnie wpływający na pracę wątroby glutation. Są bogate w inulinę i błonnik, które wspomagają pracę układu pokarmowego. W szparagach znajdziemy wapń, fosfor, potas, witaminy C i E oraz beta-karoten. To niskokaloryczne warzywa. 100 g to zaledwie 18 kalorii. Szparagów powinny unikać osoby chorujące na dnę moczanową, ponieważ powodują zwiększenie poziomu kwasu moczowego w organizmie.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJak pysznie :) no i szparagi :) trzeba korzystać bo sezon krótki :)
OdpowiedzUsuńNo i trochę też szczoch po nich wali :P
OdpowiedzUsuńSzparagi- wieki ich nie jadłam. Muszę się w końcu pokusić o ich zakup i zrobić koniecznie na taki sposób. Uwielbiam wszystko, co jest zapiekane z serem :D Wyglądają apetycznie i zachęcająco :) Zapraszam do mnie, dziś na ciasto jogurtowe. Pozdrowionka i miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńKupiłem, zrobiłem i zeżarłem. Niebo w gębie! Warto pamiętać, że obecnie jest sezon na szparagi, także kochani szturmem do sklepów! Według mnie ze szparagami jest jak z kobietami - smaczniejsze są te cieńsze, niż grubsze ;)
OdpowiedzUsuńGeneralnie za szparagami nie przepadamy ale jak ktoś nam je poda na obiad to nie wybrzydzamy :) Zapiekane z serem muszą smakować bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuńA gdzież taki ser fajny dają? To ja, od 125p ;)
OdpowiedzUsuńTaki fajny ser dają w Almie :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń