09 maja, 2015

Szparagi zapiekane z serem

Szparagi zapiekane z serem

Szparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają już pond 4500 tys. lat. Uprawiali je starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W XV wieku trafiły do kuchni francuskiej, a potem powędrowały do innych europejskich krajów. W Polsce szparagi znane są od XVIII wieku. 


45 minut
2-4 porcje

1 pęczek zielonych szparagów 
3 - 4 plastry sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
ziołowa oliwa z oliwek

  • Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. W wysokim rondlu gotujemy wodę. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru. Szparagi umieszczamy w rondlu tak, aby ich główki nie były zanurzone w wodzie. Gotujemy ok. 8 minut. 
  • Na małej patelni prażymy ziarna słonecznika. 
  • W naczyniu żaroodpornym układamy szparagi. Skrapiamy ziołową oliwą z oliwek. 
  • Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy i nacieramy nim szparagi. 
  • Ser żółty rwiemy na mniejsze kawałki. Użyłam sera żółtego Piórko, który jest serem długo dojrzewającym o obniżonej zawartości tłuszczu. Ma go zaledwie 3 proc. Posypujemy nim szparagi.
  • Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi i ziarnami słonecznika. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 20 - 25 minut. 
  • Zapiekane szparagi z serem podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Szparagi - składniki odżywcze i właściwości

Warto wiedzieć, że szparagi to warzywa bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają kwas foliowy, wspomagającą pracę nerek asparaginę, wzmacniający układ odpornościowy i korzystnie wpływający na pracę wątroby glutation. Są bogate w inulinę i błonnik, które wspomagają pracę układu pokarmowego. W szparagach znajdziemy wapń, fosfor, potas, witaminy C i E oraz beta-karoten. To niskokaloryczne warzywa. 100 g to zaledwie 18 kalorii. Szparagów powinny unikać osoby chorujące na dnę moczanową, ponieważ powodują zwiększenie poziomu kwasu moczowego w organizmie. 

Szparagi zapiekane z serem - skladniki

Szparagi zapiekane z serem

Szparagi zapiekane z serem

Szparagi zapiekane z serem

Szparagi zapiekane z serem


9 komentarzy:

  1. Jak pysznie :) no i szparagi :) trzeba korzystać bo sezon krótki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i trochę też szczoch po nich wali :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Szparagi- wieki ich nie jadłam. Muszę się w końcu pokusić o ich zakup i zrobić koniecznie na taki sposób. Uwielbiam wszystko, co jest zapiekane z serem :D Wyglądają apetycznie i zachęcająco :) Zapraszam do mnie, dziś na ciasto jogurtowe. Pozdrowionka i miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kitchen Bastard10 maja 2015 19:17

    Kupiłem, zrobiłem i zeżarłem. Niebo w gębie! Warto pamiętać, że obecnie jest sezon na szparagi, także kochani szturmem do sklepów! Według mnie ze szparagami jest jak z kobietami - smaczniejsze są te cieńsze, niż grubsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Generalnie za szparagami nie przepadamy ale jak ktoś nam je poda na obiad to nie wybrzydzamy :) Zapiekane z serem muszą smakować bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdzież taki ser fajny dają? To ja, od 125p ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...