21 lipca, 2015

Pieczona owsianka z owocami

Pieczona owsianka z owocami

Należę do osób, które uważają, że dzień bez owsianki to stracony dzień. Płatki można urozmaicać orzechami, nasionami chia lub siemienia lnianego, suszonymi i świeżymi owocami. Dla odmiany owsiankę można też upiec. Obok płatów owsianych w rolach głównych występują agrest i białe porzeczki.


Składniki
100 g płatków owsianych górskich
100 ml ciepłego mleka lub mleka roślinnego
1 szklanka białych porzeczek
1 szklanka agrestu
2 łyżki miodu lub syropu klonowego

Płatki owsiane zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Owoce myjemy. Porzeczki zrywamy z gałązek, a z agrestu odcinamy obie końcówki i kroimy na pół. Owoce i jedną łyżkę miodu lub syropu klonowego dodajemy do płatków owsianych i mieszamy. Nakładamy do dużego żarodoopornego naczynia lub kokilek. Pieczmy 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Przed podaniem polewamy 1 łyżką miodu lub syropu klonowego. Owsianka jest dobra również na zimno. To fajna propozycja na drugie śniadanie na wynos.

Agrest to owoc bogaty w witaminę C, A, B i P. Zawiera żelazo, potas, sód, żelazo, fosfor i wapń. Agrest zawiera także błonnik. Wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na kości i mięśnie oraz wzmaga apetyt. Działa moczopędnie i ma właściwości oczyszczające organizm. Te małe owoce zalecane są osobom, które chorują na artretyzm oraz walczącym z podwyższonym poziomem cholesterolu. 100 g agrestu to zaledwie 40 kalorii. Wyciąg z agrestu to składnik kosmetyków przeciwzmarszczkowych.

Białe porzeczki są najsłodsze ze wszystkich odmian. Porzeczki zawierają witaminę C, z grupy B, PP oraz K. Znajdziemy w nich żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź oraz kwasy organiczne. Porzeczki chronią serce i regenerują naczynia włosowate. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy, regulują przemianę materii, pomagają leczyć zatrucia pokarmowe i łagodzą zgagę. Mają działanie przeciwzapalne i zapobiegają przeziębieniom.

Pieczona owsianka z owocami - składniki

Pieczona owsianka z owocami

Pieczona owsianka z owocami

Pieczona owsianka z owocami


Lekkie i szybkie dania na upalne dni

7 komentarzy:

  1. Jej jak to genialnie wygląda :D Zapieczona owsianka smakuje genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie ! Z agrestem i porzeczkami - to musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 100 g płatków? Ile porcji wychodzi z tego przepisu? Bo dużo się wydaje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzą dwie duże porcje lub trzy mniejsze. Oczywiście ilość składników można zmniejszyć według własnych potrzeb.

      Usuń
  5. Nigdy nie zapiekałam owsianki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...