28 września, 2015

Domowe batony musli

 Domowe batony musli

W gotowych batonach musli można znaleźć sporo cukru, syropu glukozowo - fruktozowego oraz tysiąc innych składników, które wcale nie są potrzebne organizmowi. Takie batony można zrobić w domu. Z ich wykonaniem poradzi sobie każdy. Są smaczne, zawierają białko, błonnik i witaminy.


Składniki
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 banan
50 ml mleka lub mleka roślinnego
2 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki jagód goji
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka kardamonu

Banana myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy razem z miodem, mlekiem, cynamonem i kardamonem. Płatki owsiane umieszczamy w misce, dodajemy żurawinę, jagody goji, sezam, siemię lniane i mieszamy. Do suchych składników dodajemy masę bananową i całość dokładnie mieszamy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Przekładamy na niego masę owsianą i za pomocą łyżki formujemy równy placek w kształcie prostokąta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Po wyjęciu studzimy i dopiero jak ciasto będzie zimne kroimy na porcje. Takie batony to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami lub dodatek do kawy.

Jednym ze składników domowych batonów musli jest siemię lniane. Nie każdy wie, że to niezbędny dodatek do potraw dla osób, które chcą zrzucić parę kilogramów. Reguluje poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na układ trawienny. Zawiera cynk, magnez i żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. W siemieniu lnianym znajdziemy witaminę E, flawonoidy, fitoestrogenty, błonnik i lecytynę. Ma także działanie przeciwzapalne, zapobiega powstawaniu miażdżycy i poprawia nastrój.

Domowe batony musli - składniki

Domowe batony musli

Domowe batony musli

Domowe batony musli


10 komentarzy:

  1. Tylko, że potem od takich batoników ktoś nas musi odciągać bo inaczej wszystkie zjemy od razu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne! Uwielbiam takie batoniki zajadać z serkiem wiejskim :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batony musli i serek wiejski to fajny pomysł na drugie śniadanie :)

      Usuń
  3. Pyszna przekąska. Ja też lubię je kruszyć do jogurtu, zastępując nimi granolę. Ale jeszcze lepiej zabrać je do pracy i schrupać przy komputerze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne jak się chce zjeść coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy one wychodzą twarde, chrupiące czy takie w miare miękkie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są w miarę miękkie, takie rozpływające się w ustach ;)

      Usuń
  6. Fajnie, że z bananem. Ogólnie lubię banany pod każdą formą, więc tutaj też na pewno podpasują.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...