W gotowych batonach musli można znaleźć sporo cukru, syropu glukozowo - fruktozowego oraz tysiąc innych składników, które wcale nie są potrzebne organizmowi. Takie batony można zrobić w domu. Z ich wykonaniem poradzi sobie każdy. Są smaczne, zawierają białko, błonnik i witaminy.
45 minut
4-6 porcji
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 banan
50 ml mleka lub mleka roślinnego
2 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki jagód goji
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka
kardamonu- Banan obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy razem z miodem, mlekiem, cynamonem i kardamonem.
- Płatki owsiane umieszczamy w misce, dodajemy żurawinę, jagody goji, sezam, siemię lniane i mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy masę bananową i całość dokładnie mieszamy.
- Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Przekładamy na niego masę owsianą i za pomocą łyżki formujemy równy placek w kształcie prostokąta.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut.
- Po wyjęciu studzimy i dopiero jak ciasto będzie zimne kroimy na porcje.
- Domowe batony to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami lub dodatek do kawy.
Jakie właściwości ma siemię lniane?
Jednym ze składników domowych batonów musli jest siemię lniane. Nie każdy wie, że to niezbędny dodatek do potraw dla osób, które chcą zrzucić parę kilogramów. Reguluje poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na układ trawienny. Zawiera cynk, magnez i żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. W siemieniu lnianym znajdziemy witaminę E, flawonoidy, fitoestrogenty, błonnik i lecytynę. Ma także działanie przeciwzapalne, zapobiega powstawaniu miażdżycy i poprawia nastrój.
Tylko, że potem od takich batoników ktoś nas musi odciągać bo inaczej wszystkie zjemy od razu :D
OdpowiedzUsuńidealne na zdrową przekąskę ;)
OdpowiedzUsuńPysznie i estetycznie :)
OdpowiedzUsuńIdealne! Uwielbiam takie batoniki zajadać z serkiem wiejskim :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Batony musli i serek wiejski to fajny pomysł na drugie śniadanie :)
UsuńPyszna przekąska. Ja też lubię je kruszyć do jogurtu, zastępując nimi granolę. Ale jeszcze lepiej zabrać je do pracy i schrupać przy komputerze.
OdpowiedzUsuńIdealne jak się chce zjeść coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńczy one wychodzą twarde, chrupiące czy takie w miare miękkie ?
OdpowiedzUsuńSą w miarę miękkie, takie rozpływające się w ustach ;)
UsuńFajnie, że z bananem. Ogólnie lubię banany pod każdą formą, więc tutaj też na pewno podpasują.
OdpowiedzUsuń