18 lutego, 2016

Domowa granola

 Domowa granola

Domowa granola to świetna alternatywa dla osób, którym przejadła się zwykła owsianka. Mnóstwo orzechów, suszonych owoców, pestek i słodycz miodu. Kto raz spróbuje, na zabój zakocha się w domowej granoli.


1 szklanka płatków owsianych
garść nerkowców
garść orzechów ziemnych niesolonych
garść migdałów 
garść pestek dyni
garść migdałów
garść rodzynek
garść jagód goji
garść żurawiny
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki amarantusa
2 łyżki płatków migdałowych
kilka plasterków suszonego banana
50 ml ciepłej wody
3 łyżki miodu

W misce mieszamy płatki owsiane i resztę sypkich składników. Do wody dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Mix płatków owsianych, orzechów, pestek i owoców zalewamy wodą z miodem i mieszamy, aż składniki się połączą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy surową granolę na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Pieczemy przez 30 - 35 minut. Co 10 minut mieszamy, żeby płatki i reszta składników równo się upiekły. Studzimy i przekładamy do słoika. Zjadamy na śniadanie z mlekiem lub jogurtem.

Fanom domowych granoli polecam także przepis na gryczaną granolę z jagodami goji.

Duży wybór superfood, takich jak nerkowce, migdały, jagody goji, można znaleźć w sklepie internetowym sklepagnex.pl.

Domowa granola - składniki

Domowa granola

Domowa granola


Superfood w Twojej kuchni


6 komentarzy:

  1. Bajeczna, pyszna i zdrowa - domowa najlepsza! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowej granoli nie trzeba reklamować. Obroni się smakiem sama :)
    Bogaty i pyszny przepis. I ta łyżeczka taka śliczna :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Granola, granolą ale łyżeczka jest wprost C U D O W N A ! ! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka domowa granola jest najlepsza! :)
    PS. Genialna łyżeczka :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...