24 czerwca, 2016

Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym

Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym

Kolorowa sałata, soczewica gotowana na parze, lekka cukinia i prażone pestki dyni - to składniki tej smacznej i pożywnej sałatki. Do tego ostry sos klonowy, który nadaje jej charakteru. To idealne danie na upalne, letnie dni. 


Składniki
1 opakowanie mixu sałat
1 puszka soczewicy 
1 czerwona cebula
1 cukinia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 łyżki pestek dyni
sól ziołowa
Sos
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka białego wytrawnego wina
sól
świeżo mielony pieprz

Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w półplastry o grubości ok. pół centymetra. Delikatnie posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Grillujemy na patelni bez użycia tłuszczu. Studzimy na kratce. Sałatę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do sałaty i mieszamy. Soczewicę odlewamy z zalewy. Na sałacie układamy warstwę z grillowanej cukinii, a na niej warstwę z soczewicy. Kolejną z cukinii i następną z soczewicy. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami dyni. W słoiku lub naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem. Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym jest pożywna, dlatego możemy ją zjeść jako danie główne, np. z ulubionym pieczywem. 

Soczewica ma korzystny wpływ na zdrowie. Zawiera dużo roślinnego białka i może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży oraz błonnik, pozytywnie działający na układ pokarmowy. Soczewica jest bogata w potas - niezbędny do prawidłowej pracy serca. Zawiera żelazo, wapń, fosfor, magnez, sód i cynk oraz witaminy - C, A, K. Soczewica zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy. 100 g soczewicy to 16 kalorii. 

Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym - składniki

Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym

Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym

Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym


6 komentarzy:

  1. ten ostry sos klonowy brzmi bombowo ! Chętnie go użyję do dressingu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos jest i słodki i ostry. Zamiast białego wytrawnego wina można użyć jasnego octu balsamicznego. Też będzie dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech ta nasza soczewica... Toż to obłęd na talerzu i niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czujemy, że ten sos musi być mega intrygujący :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczna i zdrowa sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię soczewic,ę więc z chęcią wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...