Kasza jaglana to źródło składników odżywczych. Morele są źródłem przeciwutleniaczy i pierwiastków. Orzechy laskowe są bogate w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Pyszna pieczona jaglanka z morelami i orzechami laskowymi to pomysł na śniadanie, które da energię na cały dzień.
50 minut
2 porcje
100 g kaszy jaglanej
100 g orzechów laskowych
100 g suszonych moreli
100 ml maślanki
1 łyżka miodu
- Kaszę jaglaną gotujemy według własnego uznania lub instrukcji na opakowaniu.
- Morele kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy laskowe siekamy. Wcześniej można je uprażyć - skórka łatwo zejdzie, a orzechy uwolnią aromat.
- Do ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej dodajemy maślankę, miód i mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
- Następnie dodajemy morele i orzechy laskowe. Jeszcze raz mieszamy.
- Masę przekładamy do kokilek lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 30 minut.
- Jaglankę z morelami i orzechami laskowymi zjadamy na śniadanie lub zabieramy ze sobą w lunchboxie.
Polecam także przepis na bananową jaglankę z granatem.
Godne wypróbowania - wygląda apetycznie i smakuje pewnie równie dobrze.
OdpowiedzUsuńTo prawda, smakuje pysznie! :)
UsuńIdealna do pracy. Bardzo pożywna :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie z myślą "na wynos" robiłam tę jaglankę :)
UsuńJeszcze nigdy nie zapiekałam jaglanki, ale to musi być wypas :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
moi chłopcy byliby zachwyceni !
OdpowiedzUsuńSuper! :)
UsuńUwielbiam takie zapiekanki a połączenie kaszy jaglanej z orzechami uwielbiam :) Morelki zresztą też :)
OdpowiedzUsuńCudowna, pożywna i bardzo apetyczna! Smakowita dawka dobrej energii <3
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności :-) zjadłabym na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńI te przypieczone owocki i orzechy <3 Same pyszności :D
OdpowiedzUsuń