21 czerwca, 2016

Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa

Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa

Już o 18.00 polska reprezentacja rozegra trzeci, ostatni mecz fazy grupowej. Na Stade Véldrome w Marsylii Polacy zmierzą się z Ukraińcami. Na to spotkanie proponuję prostą i smaczną zapiekankę ziemniaczaną w dwóch smakach i dwóch kolorach.


60 minut
2-4 porcje

450 g młodych ziemniaków
1 cebula
1 pomidor malinowy
1/2 czerwonej papryki
1 opakowanie serka wiejskiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
kilka szczypt oregano
kilka szczyp ziół prowansalskich
sól ziołowa
sól
pieprz

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcie.
  • Cebulę kroimy w piórka, lekko posypujemy solą ziołową i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Smażymy, aż cebula będzie złota. Odstawiamy. 
  • Pomidor i paprykę kroimy w kostkę. Pomidor można wcześniej sparzyć i łatwo usunąć skórkę. Przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, bazylię, sól, pieprz i ostawiamy. 
  • Do serka wiejskiego dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz. Czosnek siekamy i dodajemy do serka. Całość mieszamy. 
  • Zimne ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie formy na tartę. Posypujemy ziołami prowansalskimi i oregano. 
  • Na warstwę ziemniaczaną nakładamy usmażoną cebulę. Na jednej połowie warstwy ziemniaczanej nakładamy pomidory z papryką, a na drugiej - doprawiony serek wiejski. 
  • Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. 
  • Zapiekankę ziemniaczaną podajemy na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa.

Jakie właściwości mają ziemniaki?

100 g ziemniaków to niecałe 100 kalorii. Najmniej kaloryczne to te z wody. Ziemniaki są bogatym źródłem skrobi i białka roślinnego. Zawierają witaminę C, A, E i z grupy B. Znajdziemy w nich potas, magnez, wapń, cynk i żelazo. Ziemniaki powinny znaleźć się w diecie osób z nadciśnieniem i chorujących na cukrzycę. Pomagają także w problemach z układem pokarmowym. Unikać ich powinny osoby cierpiące na choroby nerek. 

Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa - składniki

Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa

Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa

Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa

Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa






Wegetariański obiad VII

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...