Dziś kolejny mecz Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Na stadionie w Lionie mecz o wszystko zagra Rumunia i Albania. Proponuję lekkie i smaczne danie, które pochodzi z kuchni rumuńskiej. Pieczarki faszerowane serem owczym - ciuperci umplute cu brinza - umilą niedzielny wieczór meczowy.
45 minut
2 porcje
500 g pieczarek
250 g sera owczego, np. bryndzy
2 ząbki czosnku
3 łyżki startego odtłuszczonego sera żółtego
1/2 pęczka szczypioru
4 gałązki koperku
sól
świeżo mielony pieprz
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
- Pieczarki myjemy, oczyszczamy i delikatnie usuwamy trzonki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek. Odstawiamy.
- Ser żółty ścieramy na tarce. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki.
- W misce za pomocą widelca rozgniatamy ser owczy. Czosnek, szczypior i koperek siekamy. Dodajemy do bryndzy razem z 2 łyżkami oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Farszem napełniamy pieczarki.
- Nafaszerowane pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy żółtym serem i układamy po plasterku pomidorka koktajlowego.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 25 minut.
- Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego.
Bardzo smaczna przekąska :) Pozdrawiam serdecznie ☺☺
OdpowiedzUsuńLubimy takie tematyczne przepisy :D Pysznie to wygląda :D
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł z tymi pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńKolejana cudowna i przepyszna mistrzowska przekąska :)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja :-) uwielbiam pieczarkowe dania :-)
OdpowiedzUsuń