Już siedemnastowieczni Europejczycy wiedzieli, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Odżywiali się nią marynarze w czasie długich rejsów. Chroniła przed szkorbutem, odmrożeniami, pomagała na owrzodzenia i bóle reumatyczne. Kapusta kiszona to źródło potasu, wapnia, witamy C. Reguluje pracę układu trawiennego. Jest naturalnym antybiotykiem. Wszystko to wiedziała także Babcia Halinka. Dlatego jej kapusta kiszona z kaszą jęczmienną zawsze gościła na spotkaniach rodzinnych.
45 minut
4-6 porcji
1 l zimnej wody
700 g kapusty kiszonej
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
4 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
- Kapustę kiszoną szatkujemy, ale niezbyt drobno.
- Przekładamy do garnka i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut.
- Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie.
- Następnie dodajemy oliwę z oliwek i kaszę jęczmienną. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 25 minut od czasu do czasu mieszając. Solimy do smaku.
- Kapustę Babci Halinki podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego.
Fanom kapusty kiszonej polecam także przepis na pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami.
Natomiast wielbicielom kaszy jęczmiennej do gusty przypadnie przepis na kaszę jęczmienną z boczniakami.
Nie znałam takiego przepisu na kapustę z kaszą. Chętnie wypróbuję, bo brzmi wspaniale!
OdpowiedzUsuńFajna babcia. A taką kapuchę, to ja bym chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńBabunia była w dechę. Gotowała świetnie :)
UsuńZawsze mnie zadziwiają takie przepisy, bo u mnie nigdy się nie robiło kapusty z kaszą. To jest coś, co chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMoże Babcia sama wymyśliła ten przepis? :) U niej w kuchni nic nigdy się nie marnowało.
UsuńJaka szkoda, że kiszona kapusta jest nam zakazana, bo z kaszą musi smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś będzie Wam dozwolona i skorzystacie z tego przepisu :)
UsuńSuper mieć taką babcię :-), a kapustka wygląda baaardzo smakowicie :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńkupiłam wczoraj kiszona mino ze na straganach panosza się kalafiory. przepisy babci to najlepsze przepisy :)
OdpowiedzUsuń