01 września, 2016

Kapusta Babci Halinki

Kapusta kiszona z kaszą jęczmienną na ciepło

Już siedemnastowieczni Europejczycy wiedzieli, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Odżywiali się nią marynarze w czasie długich rejsów. Chroniła przed szkorbutem, odmrożeniami, pomagała na owrzodzenia i bóle reumatyczne. Kapusta kiszona to źródło potasu, wapnia, witamy C. Reguluje pracę układu trawiennego. Jest naturalnym antybiotykiem. Wszystko to wiedziała także Babcia Halinka. Dlatego jej kapusta kiszona z kaszą jęczmienną zawsze gościła na spotkaniach rodzinnych.


45 minut
4-6 porcji

1 l zimnej wody
700 g kapusty kiszonej
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
4 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól

  • Kapustę kiszoną szatkujemy, ale niezbyt drobno. 
  • Przekładamy do garnka i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut. 
  • Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. 
  • Następnie dodajemy oliwę z oliwek i kaszę jęczmienną. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 25 minut od czasu do czasu mieszając. Solimy do smaku. 
  • Kapustę Babci Halinki podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego.

Fanom kapusty kiszonej polecam także przepis na pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami.
Natomiast wielbicielom kaszy jęczmiennej do gusty przypadnie przepis na kaszę jęczmienną z boczniakami.

Kapusta kiszona z kaszą jęczmienną na ciepło - składniki

Kapusta kiszona z kaszą jęczmienną na ciepło

Kapusta kiszona z kaszą jęczmienną na ciepło

Kapusta kiszona z kaszą jęczmienną na ciepło

Babcia Halinka


9 komentarzy:

  1. Nie znałam takiego przepisu na kapustę z kaszą. Chętnie wypróbuję, bo brzmi wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna babcia. A taką kapuchę, to ja bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze mnie zadziwiają takie przepisy, bo u mnie nigdy się nie robiło kapusty z kaszą. To jest coś, co chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może Babcia sama wymyśliła ten przepis? :) U niej w kuchni nic nigdy się nie marnowało.

      Usuń
  4. Jaka szkoda, że kiszona kapusta jest nam zakazana, bo z kaszą musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś będzie Wam dozwolona i skorzystacie z tego przepisu :)

      Usuń
  5. Super mieć taką babcię :-), a kapustka wygląda baaardzo smakowicie :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. kupiłam wczoraj kiszona mino ze na straganach panosza się kalafiory. przepisy babci to najlepsze przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...