13 października, 2014

Bukiet warzyw z patelni

Warzywa z patelni

Ten zestaw warzyw podbije serce niejednego smakosza. To smaczna i zdrowa przekąską. Można ją serwować także jako dodatek do dania głównego. 


Składniki
1 bakłażan
1 cukinia
6 dużych pieczarek
1 czerwona papryka
1 łyżka sosu sojowego
sól

Pieczarki kroimy w dużą kostkę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy w misce,  dodajemy sól i jeszcze raz mieszamy. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili dodajemy łyżkę sosu sojowego i mieszamy. Można dodać trochę ciepłej wody i je udusić. Warzywa często mieszamy i dusimy do momentu, aż będą miękkie, a cała woda odparuje.

Bakłażan, zwany także oberżyną, to niskokaloryczne, bogate w błonnik warzywo. Zawiera potas, wapń i magnez. Korzystnie działa na układ trawienny i obniża poziom cholesterolu. Trzeba pamiętać, że bakłażany są warzywami ciężkostrawnymi, dlatego nie powinny ich jeść dzieci, chorzy na reumatyzm, podagrę i mający problemy z nerkami.

Cukinia zwiera witaminy A, C, K i z grupy B. Bogata jest w magnez, potas, żelazo oraz beta-karoten. Jest niskokalorycznym i lekkostrawnym warzywem. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i krążenia. 

Pieczarki pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia. Bez wyrzutów sumienia mogą je jeść osoby będące na diecie odchudzającej. Zawierają prowitaminę D oraz witaminy z grupy B. Są bogate w sole mineralne - żelazo, selen, fosfor, potas i miedź. 

Czerwona papryka to skarbnica witamin i składników odżywczych. Zawiera błonnik, witaminę C, z grupy B, rutynę i beta-karoten. Zwalnia procesy powstawania zmarszczek i dba o nasz wzrok. Jest bogata w żelazo, magnez, potas, wapń. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy i nerwowy oraz na samopoczucie.

Składniki na warzywa z patelni

Warzywa z patelni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...