15 kwietnia, 2015

Otrębowe muffiny z rodzynkami i jagodami goji

Otrębowe muffiny

Dieta Dukana zyskała tyle samo zwolenników, co przeciwników. Nie stosowałam jej, ale na nowo poznałam kilka produktów. Takim nowym odkryciem stały się otręby. To doskonały składniki domowego pieczywa i słodkich wypieków. Najlepszym tego przykładem jest ten łatwy przepis na otrębowe muffiny z rodzynkami i jagodami goji. 


60 minut
4-6 porcji

250 g chudego białego sera
75 g otrębów owsianych
75 g otrębów pszennych
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia eko
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
3 łyżki rodzynek
2 łyżki jagód goji
100 ml gorącej wody

  • Jagody goji zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na 10 minut, a następnie odsączamy na sicie. 
  • W dużej misce umieszczamy biały ser i dokładnie rozgniatamy go widelcem. 
  • Dodajemy otręby owsiane i pszenne, proszek do pieczenia, miód, mleko oraz jagody goji i rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. 
  • Jajka rozbijamy - żółtka dodajemy do masy otrębowej, a białka ubijamy na pianę. Ubitą pianę delikatnie mieszamy z masą otrębową. 
  • Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w formie do muffin. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy muffiny jeszcze 20 minut w cieple. Studzimy na kratce. 
  • Otrębowe muffiny można podawać jako deser z kawą lub rozgrzewającą herbatą.

Jakie właściwości mają otręby?

Otręby powstają podczas przemiału ziaren ma mąkę. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, pomagają zgubić zbędne kilogramy i są tanie. Użycie otrębów w kuchni zależy tylko od wyobraźni gotującego. Dorosły człowiek powinien spożywać 2 - 3 łyżki otrębów dziennie. Otręby są bogate w błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości. Spowalniają wchłanianie cukrów i złego cholesterolu. Regulują ciśnienie krwi. Otręby korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację. Spowalniają procesy starzenia i dobroczynnie wpływają na skórę. Otręby zawierają witaminy z grupy B oraz magnez, żelazo, cynk i fosfor. 

Otrębowe muffiny - składniki

Otrębowe muffiny - składniki

Otrębowe muffiny

Otrębowe muffiny

Otrębowe muffiny


3 komentarze:

  1. ale zdrowo :) chętnie bym takiego muffinka zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś otręby tylko przemycałyśmy w daniach, bo nie za bardzo nam smakowały. Aktualnie takie muffiny chętnie byśmy zjadły, bo teraz nasze smaki się pozmieniały :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...