Dieta Dukana zyskała tyle samo zwolenników, co przeciwników. Nie stosowałam jej, ale na nowo poznałam kilka produktów. Takim nowym odkryciem stały się otręby. To doskonały składniki domowego pieczywa i słodkich wypieków. Najlepszym tego przykładem jest ten łatwy przepis na otrębowe muffiny z rodzynkami i jagodami goji.
60 minut
4-6 porcji
250 g chudego białego sera
75 g otrębów owsianych
75 g otrębów pszennych
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia eko
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
3 łyżki rodzynek
2
łyżki jagód goji
100 ml gorącej wody
- Jagody goji zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na 10 minut, a następnie odsączamy na sicie.
- W dużej misce umieszczamy biały ser i dokładnie rozgniatamy go widelcem.
- Dodajemy otręby owsiane i pszenne, proszek do pieczenia, miód, mleko oraz jagody goji i rodzynki. Całość dokładnie mieszamy.
- Jajka rozbijamy - żółtka dodajemy do masy otrębowej, a białka ubijamy na pianę. Ubitą pianę delikatnie mieszamy z masą otrębową.
- Dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w formie do muffin.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy muffiny jeszcze 20 minut w cieple. Studzimy na kratce.
- Otrębowe muffiny można podawać jako deser z kawą lub rozgrzewającą herbatą.
Jakie właściwości mają otręby?
Otręby powstają podczas przemiału ziaren ma mąkę. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, pomagają zgubić zbędne kilogramy i są tanie. Użycie otrębów w kuchni zależy tylko od wyobraźni gotującego. Dorosły człowiek powinien spożywać 2 - 3 łyżki otrębów dziennie. Otręby są bogate w błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości. Spowalniają wchłanianie cukrów i złego cholesterolu. Regulują ciśnienie krwi. Otręby korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację. Spowalniają procesy starzenia i dobroczynnie wpływają na skórę. Otręby zawierają witaminy z grupy B oraz magnez, żelazo, cynk i fosfor.
Otręby powstają podczas przemiału ziaren ma mąkę. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, pomagają zgubić zbędne kilogramy i są tanie. Użycie otrębów w kuchni zależy tylko od wyobraźni gotującego. Dorosły człowiek powinien spożywać 2 - 3 łyżki otrębów dziennie. Otręby są bogate w błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości. Spowalniają wchłanianie cukrów i złego cholesterolu. Regulują ciśnienie krwi. Otręby korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację. Spowalniają procesy starzenia i dobroczynnie wpływają na skórę. Otręby zawierają witaminy z grupy B oraz magnez, żelazo, cynk i fosfor.
pyszne, zdrowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńale zdrowo :) chętnie bym takiego muffinka zjadła :)
OdpowiedzUsuńKiedyś otręby tylko przemycałyśmy w daniach, bo nie za bardzo nam smakowały. Aktualnie takie muffiny chętnie byśmy zjadły, bo teraz nasze smaki się pozmieniały :D
OdpowiedzUsuń