04 października, 2014

Jesienna herbata z cytryną, limonką, imbirem i miętą

Herbata - cytryna, limonka, imbir, mięta

Cytryna, limonka, imbir i mięta... Do tego trochę miodu i herbata wzmacniająca odporność gotowa! Idealnie rozgrzewa w jesienne wieczory.


Składniki na 1 szklankę
2 plastry cytryny
2 plastry limonki
kilka plastrów imbiru
1 łyżeczka miodu
kilka listków mięty
ciepła woda (ok. 80 stopni)

Plastry cytryny i limonki kroimy na ćwiartki. Do pustej szklanki wrzucamy listki mięty, cytrynę, limonkę i imbir. Całość zalewamy ciepłą wodą. Na koniec dodajemy miód. Delikatnie mieszamy, aby miód się rozpuścił. Pamiętajmy, żeby woda nie była gorąca, ponieważ cenne witaminy, pierwiastki i właściwości składników zostaną utracone.

Oprócz witaminy C i rutyny cytryna zawiera magnez, potas, fosfor, cynk, sód i żelazo. Jest bogata w beta-karoten i witaminy z grupy B. Pomaga przeciwdziałać miażdżycy i nadciśnieniu. Łagodzi infekcje i pobudza trawienie.

Limonka to dobre źródło witaminy C, A i z grupy B. Zawiera fosfor, wapń i potas. Reguluje poziom glukozy i dobrze wpływa na pracę wątroby.

Imbir jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. W Azji znany jest od 3 000 lat. Imbir ułatwia trawienie i łagodzi mdłości. Rozgrzewa organizm i poprawia krążenie. Pomaga w migrenach.

Właściwości lecznicze mięty znane są od wieków. Bogata jest w karoten, żelazo, wapń, magnez, potas, witaminy A i C. Pomaga zwalczyć dolegliwości ze strony układy trawiennego, działa uspokajająco i odświeża oddech.

cytryna, limonka, imbir, miód

Herbata na odporność


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...