Według naukowców z uniwersytetu w Ulm na kondycję umysłu wpływa spożywane jedzenie. Dzięki codziennemu jedzeniu produktów bogatych w witaminę C i beta-karoten można zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na demencję. Naukowcy radzą, aby te składniki przyswajać z warzyw i owoców. Jednym z takich warzyw jest szpinak. Pysznie sprawdzi się w tym przepisie na kulki szpinakowe.
450 g szpinaku (może być mrożony)
3 średnie ziemniaki
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżka słonecznika
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie)
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
- Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia.
- Szpinak przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty na tarce lub posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy.
- Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut.
- Szpinakowe kulki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem.
O dobroczynnej mocy szpinaku można przeczytać w przepisie na sałatkę ze świeżego szpinaku i pieczarek.
ale ciekawa propozycja, do obiadu, czy jako przekąska :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie tak zielono :):)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, uwielbiam szpinak <3
OdpowiedzUsuńTo my szpinak jemy codziennie! xD Będziemy zdrowe :D Takie kuleczki też są ciekawą propozycją :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo uroczo i smakowicie :)
OdpowiedzUsuń