30 czerwca, 2015

Domowe mleko ryżowe

Mleko ryżowe

Kiedy dawno temu dowiedziałam się, że mleka roślinne można robić w domu, pomyślałam - o rany, ale to musi być roboty. Dopiero po jakimś czasie okazało się, że przygotowanie takiego mleka to pikuś. Oto przepis na smaczne i zdrowe mleko ryżowe.


40 minut
2-4 porcje

1 litr gorącej wody
100 g ryżu naturalnego brązowego długiego
1 laska wanilii
1 łyżeczka ksylitolu

  • Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 
  • Jeszcze ciepły ryż przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy łyżeczkę ksylitolu. 
  • Laskę wanilii kroimy wzdłuż i małym nożem wydrążamy nasionka. Dodajemy do ryżu i zalewamy 1/2 litra gorącej wody. Blendujemy kilka minut. 
  • Masę ryżową przekładamy do garnka lub miski i zalewamy resztą gorącej wody i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy przez drobne sitko lub większe wyłożone gazą. 
  • Do dzbanka z mlekiem można wrzucić pozostałą laskę wanilii. Mleko będzie jeszcze bardziej aromatyczne, jeżeli doda się szczyptę cynamonu, kardamonu lub imbiru. Mleko ryżowe jest dość gęste.
  • Mleko z ryżu bardzo dobrze komponuje się w koktajlach ze świeżymi owocami lub płatkami owsianymi na śniadanie.

Jakie właściwości ma mleko ryżowe?

Mleko ryżowe to dobry zamiennik mleka krowiego. Oprócz wegan chętnie sięgają po nie osoby z nietolerancją laktozy i ograniczające cholesterol. Bez obaw mogą je pić osoby odchudzające się. Mleko ryżowe mogą także pić dzieci. Najlepiej przygotowywać je w domu, niż kupować gotowe produkty. Domowe mleko ryżowe zawiera witaminę E, B6, błonnik oraz magnez, fosfor, wapń, żelazo i selen. 

Mleko ryżowe - składniki

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe


7 komentarzy:

  1. Ciągle są obiecuję, że w końcu zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma nic lepszego, niż takie domowe mleko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis ! Na pewno go wypróbuje, bo się już od jakiegoś czasu zabierałam za domowe mleko ryżowe. Dzięki bardzo !

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamierzamy właśnie taki napój zrobić :D Na pewno teraz weźmiemy się do roboty :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam zrobic napój/mleko ryzowo-kokosowe ,uwielbiam je. Robie z platkow ryzowych i wiorkow kokosowych czsem dolewam mleczko kokosowe:-) 1.5 szk platkow+1.5szkl wiorkow gotuje w 3 szkl wody. Porem dolewam 3 szkl wody blenderuje i przez gaze odsaczam mleczko;jak za geste wiecej wody dodaję-pyszk:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...