Kasza bulgur jest znana na Bliskim Wschodzie już od 4 tys. lat. Otrzymuje się ją z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - durum. Produkty z durum są bogate w witaminy i minerały. Ten przepis zachwyci nie tylko fanów kaszy bulgur, ale także tych, którzy jeszcze nie mieli okazji jej spróbować.
45 minut
2 porcje
500 ml wrzątku
200 g kaszy bulgur (drobnej)
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1 czerwona cebula
40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki garam masala
sól ziołowa
- Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, przykrywamy i ostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
- Bakłażan i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Umieszczamy w misce i posypujemy solą ziołową.
- Cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Użyłam oleju z pestek winogron firmy Oleofarm, który ma delikatny smak, a potrawy na nim smażone zachowują swój naturalny smak. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę, aż cebula zmięknie.
- Następnie dorzucamy bakłażana i cukinię. Dodajemy sos sojowy i przyprawę garam masala. Dusimy kilka minut do miękkości warzyw.
- Dodajemy napęczniałą kaszę bulgur i jeszcze kilka minut dusimy.
- Na koniec posypujemy serem żółtym i mieszamy.
- Bulgur z dodatkiem bakłażana i cukini podajemy na gorąco jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Kasza bulgur - właściwości
Bulgur jest wartościową kaszą pszeniczną. Zawiera błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy i pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Zawiera ważny dla serca potas oraz fosfor - niezbędny do budowy kości i zębów. Jest bogata w magnez, którego ma najwięcej z tej grupy kasz - manny i kuskus. Znajdziemy w niej także żelazo i kwas foliowy, dlatego polecana jest osobom z anemią. Bulgur zawiera witaminy A, z grupy B, E i K. Jest niskokaloryczna. Ile kalorii ma bulgur? 100 g ugotowanej kaszy to 83 kalorie.
Bardzo fajny przepis na przekąskę w ciągu dnia - myślę, że sprawdziłby się na wynos do pracy :}
OdpowiedzUsuńTak, to także pomysł na domowe jedzenie na wynos :)
UsuńLubimy tą kaszę :) Fajna kombinacja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę kaszę :)
OdpowiedzUsuńKaszy nie znam, ale składniki potrawy fajne. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń