21 października, 2015

Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką

Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką

Brzuchata dynia i soczyste pomarańcze to główne bohaterki historii o dżemie. Wraz ze skórką pomarańczową szturmem zdobyły nie tylko moje podniebienie. Oto przepis na jesienny dżem dyniowy z dodatkiem słodkich pomarańczy. 


60 minut
4-6 porcji

1/2 dyni hokkaido
2 pomarańcze + skórka
250 ml wody
60 g ksylitolu
1/2 cytryny
4 łyżki nasion chia

  • Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Obieramy, dzieląc skórki na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy białą część. Kroimy w cienkie paski lub w kostkę, umieszczamy w kubku, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy woda ostygnie odlewamy ją i ponownie zalewamy wrzątkiem. Przestudzoną wodę olewamy, a skórkę przekładamy do rondla i zasypujemy dwoma łyżkami ksylitolu. Zalewamy wodą ok. 2 cm ponad powierzchnię skórek. Gotujemy do momentu odparowania wody.
  • Cząstki pomarańczy obieramy ze wszystkich błon i wrzucamy do rondla. 
  • Z połówki cytryny wyciskamy sok i dodajemy do pomarańczy. Dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy łyżkę ksylitolu i smażymy, aż owoce zupełnie się rozpadną. 
  • Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego, zalewamy 250 ml wody i blenudjemy na puree. 
  • Zblendowaną dynię mieszamy z pomarańczami. Dodajemy resztę ksylitolu, nasiona chia, skórkę i dokładnie mieszamy. 
  • Przekładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
  • Zjadamy z ulubionym pieczywem. Dżem dyniowo - pomarańczowy jest także smacznym dodatkiem do owsianki lub serka wiejskiego. 

Inne przepisy z dynią w roli głównej oraz informacje o jej dobroczynnym działaniu można znaleźć w przepisach:

Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką - składniki

Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką

Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką

Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką

Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką


Sposób na dynię 2015

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...