Brzuchata dynia i soczyste pomarańcze to główne bohaterki historii o dżemie. Wraz ze skórką pomarańczową szturmem zdobyły nie tylko moje podniebienie. Oto przepis na jesienny dżem dyniowy z dodatkiem słodkich pomarańczy.
60 minut
4-6 porcji
1/2 dyni hokkaido
2 pomarańcze + skórka
250 ml wody
60 g ksylitolu
1/2 cytryny
4 łyżki nasion chia
- Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Obieramy, dzieląc skórki na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy białą część. Kroimy w cienkie paski lub w kostkę, umieszczamy w kubku, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy woda ostygnie odlewamy ją i ponownie zalewamy wrzątkiem. Przestudzoną wodę olewamy, a skórkę przekładamy do rondla i zasypujemy dwoma łyżkami ksylitolu. Zalewamy wodą ok. 2 cm ponad powierzchnię skórek. Gotujemy do momentu odparowania wody.
- Cząstki pomarańczy obieramy ze wszystkich błon i wrzucamy do rondla.
- Z połówki cytryny wyciskamy sok i dodajemy do pomarańczy. Dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy łyżkę ksylitolu i smażymy, aż owoce zupełnie się rozpadną.
- Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego, zalewamy 250 ml wody i blenudjemy na puree.
- Zblendowaną dynię mieszamy z pomarańczami. Dodajemy resztę ksylitolu, nasiona chia, skórkę i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Zjadamy z ulubionym pieczywem. Dżem dyniowo - pomarańczowy jest także smacznym dodatkiem do owsianki lub serka wiejskiego.
Inne przepisy z dynią w roli głównej oraz informacje o jej dobroczynnym działaniu można znaleźć w przepisach:
Świetne połączenie dyni i pomarańczy. Czuję ten aromat :)
OdpowiedzUsuńZ dobrym pieczywem musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńPyszne to połączenie dyni i pomarańczy, chyba też coś takiego muszę zawekować :)
OdpowiedzUsuńWyjatkowo smaczne polaczenie :-)))
OdpowiedzUsuńOjojoj. Jak że skórką to nie koszerne!
OdpowiedzUsuńCudny :>
OdpowiedzUsuń