28 października, 2015

Bananowa jaglanka z granatem

Bananowa jaglanka z granatem

Kasza jaglana to nieocenione źródło składników odżywczych. Zawiera błonnik, białko, miedź, żelazo, krzem i witaminy. Jest także dobrym zastrzykiem energii, dlatego można ją jeść na śniadanie. Oto przepis na bananową jaglankę z granatem.


50 minut
2 porcje

100 g kaszy jaglanej
2 dojrzałe banany
1 granat
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki kardamonu

  • Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Granat obieramy ze skóry i błon. Banany blendujemy. 
  • Kaszę przekładamy do miski i dodajemy banany, granata, miód i kardamon. Całość dokładnie mieszamy. 
  • Masę przekładamy do kokilek lub innych naczyń żaroodpornych. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 30 minut. 
  • Bananowa jaglanka jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego może być daniem na wynos.

Inne przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej to:

7 komentarzy:

  1. Pyszne zestawienie dwóch tak różnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio jadam jaglanki na słono zapiekane, ale chyba czas na słodkie wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj na obiad akurat miałyśmy kaszę jaglaną ale niestety nie w tak pysznym wydaniu jak tutaj. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. jaglanka na słodko to coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie jaglankowe śniadania z rodzaju tych idealnych :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...