Gruszki znane były już w czasach Juliusza Cezara. Niektórzy uważają, że ze względu na ich "kobiecy" kształt, są afrodyzjakiem. Ten deser, w którym gruszki grają pierwsze skrzypce, a akompaniują im orzechy włoskie, doda energii i pobudzi umysł do działania.
60 minut
forma do tarty o średnicy 24 cm
200 g kaszy gryczanej
3 gruszki
100 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 białka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cynamonu
- Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Orzechy włoskie mielimy.
- Do kaszy dodajemy 3/4 orzechów, miód i cynamon. Całość blendujemy.
- Gruszki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry.
- Dno formy do tarty wypełniamy masą gryczaną. Na niej układamy gruszki.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki równomiernie przykrywamy nią gruszki.
- Wierzch posypujemy resztą zmielonych orzechów włoskich.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy 40 minut.
- Gruszkowiec podajemy jako deser.
Gruszki - właściwości
Warto wiedzieć, że w gruszkach znajdziemy jod - działający na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz bor - poprawiający koncentrację. Zawierają także potas i sód, które są dobre dla serca. Owoce te to źródło magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, cynku oraz witamin A, E, K oraz z grupy B. Gruszki pomagają obniżyć ciśnienie, korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Są bogate w kwas foliowy. 100 g gruszek to tylko 57 kalorii.
Orzechy włoskie - właściwości
Orzechy włoskie to samo zdrowie. Zawierają cenne kwasy omega 3, sterole roślinne oraz wartościowe białko. Dzięki zawartości fosforu, miedzi, manganu i kwasu linolenowego doskonale wpływają na pracę mózgu. Chronią układ krążenia, działają przeciwnowotworowo oraz leczą żylaki i hemoroidy. Orzechy włoskie bardzo dobrze wpływają na cerę - działają antybakteryjnie i ściągająco. Pomagają w kłopotach z układem pokarmowym.
Orzechy włoskie to samo zdrowie. Zawierają cenne kwasy omega 3, sterole roślinne oraz wartościowe białko. Dzięki zawartości fosforu, miedzi, manganu i kwasu linolenowego doskonale wpływają na pracę mózgu. Chronią układ krążenia, działają przeciwnowotworowo oraz leczą żylaki i hemoroidy. Orzechy włoskie bardzo dobrze wpływają na cerę - działają antybakteryjnie i ściągająco. Pomagają w kłopotach z układem pokarmowym.
Podoba mi się nazwa, nie mówiąc o składnikach - super. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że podoba mi się i nazwa i składniki :)
OdpowiedzUsuńDeser bardzo nietuzinkowy.
Jaki pyszny pomysł :) koniecznie go muszę kiedyś wypróbować :) zapisuje przepis :)
OdpowiedzUsuńUrzekła mnie ta nazwa - gruszkowiec :} Nawet bez czytania i oglądania, zostałam kupiona samą nazwą :D
OdpowiedzUsuńjestem jak najbardziej za! Zapraszam do siebie do zerknięcia na moje ostatnie wariacje z kaszą gryczaną - smak piernika z jabłkami:) przepis na pewno wypróbuję, może nawet jutro rano :)
OdpowiedzUsuń