Czerwona soczewica to idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa. Oto łatwy i sprawdzony przepis na zupę z dyni i soczewicy
30 minut
2 duże porcje
1/2 dyni hokkaido
150 g soczewicy czerwonej
3 szklanki bulionu warzywnego
4 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
świeżo mielony pieprz
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Nie trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka.
- Do dużego garnka wlewamy bulion warzywny, a następnie wrzucamy pokrojoną dynię. Gotujemy do miękkości ok. 20 minut.
- Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy na sicie i odstawiamy.
- Ugotowaną dynię przyprawiamy i blendujemy. Na koniec dodajemy soczewicę i mieszamy.
- Zupę z dyni i soczewicy podajemy w małych miskach, udekorowanych prażonymi pestkami dyni.
Soczewica - właściwości
Soczewica ma korzystny wpływ na zdrowie. Zawiera dużo roślinnego białka i może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży oraz błonnik, korzystnie działający na układ pokarmowy. Soczewica jest bogata w niezbędny do prawidłowej pracy serca potas. Zawiera także żelazo, wapń, fosfor, magnez, sód i cynk. Soczewica ma w swoim składzie witaminy - C, A, K. Soczewica zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy. 100 g soczewicy to 16 kalorii.
Soczewica ma korzystny wpływ na zdrowie. Zawiera dużo roślinnego białka i może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży oraz błonnik, korzystnie działający na układ pokarmowy. Soczewica jest bogata w niezbędny do prawidłowej pracy serca potas. Zawiera także żelazo, wapń, fosfor, magnez, sód i cynk. Soczewica ma w swoim składzie witaminy - C, A, K. Soczewica zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy. 100 g soczewicy to 16 kalorii.
Fanom zup dyniowych polecam także przepis na krem dyniowy.
Przepis został nagrodzony w konkursie "Rozgrzewamy zimę", organizowanym przez Przepisy.pl.
uwielbiam ta zupę, super!
OdpowiedzUsuńKażda wariacja z dynią jest naszą ulubioną :D
OdpowiedzUsuńZupa ma świetną konsystencję i jest bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńPyszna sycąca propozycja !
OdpowiedzUsuńpyszna jutro gotuję :)
OdpowiedzUsuń