Granola to mieszanka płatków zbożowych, orzechów lub suszonych owoców. Dodatek miodu sprawia, że jest słodka i chrupiąca. Granolę wymyślił amerykański lekarz James Caleb Jackson pod koniec XIX wieku. Podawana z mlekiem lub jogurtem naturalnym na śniadanie zapewni energię na cały poranek. Oto przepis na granolę z płatków owsianych i gryczanych z dodatkiem jagód goji.
40 minut
4-6 porcji
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków gryczanych
60 ml naparu z lipy
3 łyżki sezamu
4 łyżki jagód goji
1 łyżka tahini
1 łyżka miodu
- W misce mieszamy płatki owsiane, płatki gryczane i sezam.
- Do naparu z lipy dodajemy miód i tahini, a następnie dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Użyłam naturalnego tahini firmy Primavika, ponieważ składa się w 100 proc. z sezamu.
- Płatki zalewamy lipą z miodem i tahini i mieszamy, aż składniki się połączą.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy surową granolę na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 25 - 30 minut, co 10 minut mieszamy, żeby płatki równo się upiekły.
- Studzimy, dodajemy jagody goji i przekładamy do słoika.
- Gryczaną granolę z jagodami goji zjadamy na śniadanie z mlekiem lub jogurtem.
Jakie właściwości mają płatki gryczane?
Płatki gryczane powstają w wyniku gniecenia całych ziaren gryki. Są bezglutenowe. Zawierają dużą ilość białka, cenne aminokwasy i błonnik, który jest ważny dla układu pokarmowego. Są bogate w witaminy E, B1, B2, PP. Zawierają magnez, siarkę, żelazo, kobalt, wapń, fosfor, miedź, cynk i jod. Pozytywnie wpływają na pracę mózgu, zwłaszcza w stanach przemęczenia umysłowego.
Jakie właściwości mają jagody goji?
Jagody goji są wykorzystywane w medycynie naturalnej od 2500 lat. Są źródłem białka - zawierają 18 aminokwasów. W ich składzie znajduje się pięć nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiadających za produkcję hormonów, prawidłową pracę układu nerwowego i mózgu. Są bogate w witaminy - C, z grupy B oraz E. Znajdziemy w nich także składniki mineralne - fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen. Jagody goji mogą pomoc w obniżeniu cukru, cholesterolu i trójglicerydów. Korzystnie wpływają na pracę serca i układu krążenia. Pomagają chronić oczy i wątrobę. Nie każdy może jednak wcinać te owoce bezkarnie. Powinny się ich wystrzegać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, kobiety w ciąży i karmiące.
nie ma to jak domowa granola!
OdpowiedzUsuńGryka pod każdą postacią jest u nas mile widziana :D A już na pewno z jagodami goji :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis na granole. Lista produktow krotka,ale jakze ciekawie dobrana. Same najzdrowsze skladniki;-). No i bardzo smaczne,bo moje ulubione:-P.
OdpowiedzUsuńdomowa najlepsza!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na zdrową i smaczną granole :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubią granolę, a taką pełną zdrowych składników to już uwielbiam, oczywiście zapisuję przepis i jutro koniecznie wypróbuje bardzo mi się spodobał pomysł z wykorzystaniem lipy, jagód goji i tahiny
OdpowiedzUsuńŚwietna na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuń