30 grudnia, 2015

Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę


Jak pokazują badania z kilku poprzednich lat większość Polaków spędza ostatni dzień roku w domu. Na domówkach nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Z okazji Sylwestra przygotowałam propozycje smacznych i zdrowych przekąsek, które sprawdzą się na imprezie.



Mini pizze bez ciasta
1 bakłażan
3 - 4 pieczarki
2 plastry szynki włoskiej
tarta mozarella lub ser żółty
sól ziołowa

Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy bakłażana i pieczemy 5 minut. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni.

Sałatka z serem pleśniowym i awokado
100 g roszponki
100 g sera pleśniowego
1 awokado
60 g pistacji
oliwa z oliwek do skropienia sałaty
sól ziołowa

Roszponkę myjemy na sicie i odstawiamy do odcieknięcia. Pistacje obieramy ze skorupek i prażymy. Ostawiamy do ostygnięcia. Następnie sałatę przekładamy do dużej miski. Awokado obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Ser pleśniowy także kroimy w kostkę. Na sałatę wrzucamy awokado i ser pleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem.

Pesto z liści rzodkiewki
liście z dwóch pęczków rzodkiewek
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
½ łyżeczki suszonego czosnku
sól
świeżo mielony pieprz

Ziarna słonecznika i pestki dyni lekko prażymy na suchej patelni. Liście rzodkiewki przebieramy i zostawiamy tylko ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów.

Szaszłyki na raz
250 g piersi z kurczaka
10 plastrów ananasa z puszki
20 sztuk oliwek w zalewie
kilka suszonych pomidorów w oleju
3 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta cząbru
sól
pieprz
szpilki do rolady lub małe patyczki do szaszłyków

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce i dodajemy kurkumę, 2 łyżeczki tymianku, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Można użyć rękawiczek ochronnych, ponieważ kurkuma może zafarbować dłonie. Ananasy płuczemy ze słodkiej zalewy i osuszamy na ręczniku papierowym. Oliwki odcedzamy z zalewy, ananasy i suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Następnie nadziewamy na szpilki po kawałku ananasa, kurczaka, oliwkę i suszonego pomidora. Kolejność nie jest obowiązkowa, wszystko zależy od wyobraźni. Przygotowane szaszłyki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy ok. 20. minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem.

Sałatka ziemniaczana
750 g ziemniaków
400 g ogórków kiszonych
1 opakowanie jogurtu greckiego light
1 pęczek dymki ze szczypiorem
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
sól

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na grubsze plasterki. Dymkę kroimy w drobną kostkę, a szczypior siekamy. Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy ogórki kiszone, dymkę, szczypior i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Zimne ziemniaki kroimy w plastry. Na dnie miski układamy plastry ziemniaków i nakładamy sos ogórkowy. Przykładamy kolejną warstwą ziemniaków i sosem. W ten sposób układamy całą sałatkę. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę i podajemy na zimno.

Pasta z jarmużu i pieczarek
125 g jarmużu
2 pieczarki portobello
2 łyżki białego serka do smarowania (np. Bieluch)
1 ząbek czosnku
sól
pieprz świeżo mielony
Jarmuż myjemy i osuszamy na sicie. Następnie drobno siekamy, usuwając twarde łodygi. Pieczarki portobello myjemy i ścieramy na tarce. Na patelnię wrzucamy jarmuż i blanszujemy dopóki nie będzie miał intensywnego zielonego koloru (3 - 4 minuty). Można dolać odrobinę wody. Dodajemy pieczarki i posiekany lub starty na tarce czosnek. Dusimy do momentu odparowania wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy serek, przyprawy i i blendujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Kulki szpinakowe
450 g szpinaku (może być mrożony)
3 średnie ziemniaki
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżka słonecznika
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie)
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty na tarce lub posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki to smaczna przekąska na imprezę.

Sałatka hawajska
300 g piersi z kurczaka 
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów 
3 – 4 łyżeczki curry 
4 łyżki jogurtu greckiego 
2 łyżeczki czerwonej pasty curry 
sól

Pierś kurczaka marynujemy w paście curry i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po upieczeniu kroimy w kostkę. Wegetarianie i weganie mogą zastąpić kurczaka pokrojonym i marynowanym w paście curry tofu. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ananasa kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy pierś z kurczaka, kukurydzę i ananasa. Dodajemy jogurt grecki i curry. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku solą. Gotową sałatkę hawajską wstawiamy do lodówki na godzinę. Można podać z ulubionym pieczywem.


Przekąski sylwestrowe


10 komentarzy:

  1. Super propozycje. Mini pizze extra. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne i różnorodne pomysły :)
    Dziękuję za udział w akcji "Przekąski sylwestrowe".

    OdpowiedzUsuń
  3. Ania, no te przekąski rewelacja. Wszystko wygląda znakomicie. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

    OdpowiedzUsuń
  4. To pisałem ja Piotrek R. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kitchen Bastard31 grudnia 2015 01:47

    Choć z tych przepisów dziś nie skorzystam, zacna zaprawdę to kompozycja.
    Śmiało je jednak innym polecam, gdyż wszystkie dania to smaków rzeka.

    Do siego roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkie propozycje wyglądają przepysznie i naprawdę nie jestem wstanie wybrać tej najlepszej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkie są niesamowicie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sądzimy, że sałatka z serem pleśniowym i awokado to byłby nasz hit :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...