09 marca, 2015

Domowy sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Co można znaleźć w gotowych sosach instant do makaronów? Cukier, skrobię modyfikowaną, mąkę pszenną i tłuszcz palmowy. Pomidorów jest nie więcej niż 40 proc., a przypraw praktycznie śladowe ilości. Dobry sos pomidorowy można szybko zrobić w domu. 


Składniki
1 puszka pomidorów całych bez skóry
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

Czosnek obieramy z łupin i ścieramy na tarce lub bardzo dobrno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając. Dokładamy pomidory z puszki. Doprawiamy bazylią, oregano i solą. Całość mieszamy i parę minut gotujemy. Rondel zestawiamy z ognia. Ostawiamy na parę minut do ostygnięcia. Następnie blendujemy i gotowe. Sos będzie gęstszy jeżeli po blendowaniu jeszcze na parę minut wstawimy go na ogień.

O właściwościach pomidorów można przeczytać w przepisie na kremową zupę pomidorową

Sos pomidorowy - składniki

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy


2 komentarze:

  1. Zawsze robimy same taki sos :D Jesteśmy od niego uzależnione i pełno mamy go zawekowanego w słoikach :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...