Pasztetami zajadali się już starożytni Rzymianie, ale to Francuzi sprawili, że stały się prawdziwymi przysmakami. Pierwsze przepisy trafiły do Polski już w XVI wieku. Oto prosty przepis na niebanalny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z chrupiącą posypką z pistacji.
keksówka o długości 25 cm
2 szklanki bulionu warzywnego
500 g mięsa mielonego z indyka
100 g kaszy jaglanej
30 g pistacji bez łupin
1 jajko
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól
czarny pieprz
odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego)
- Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do absolutnego przestudzenia. Można to zrobić dzień wcześniej.
- Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy.
- Zimną kaszę jaglaną blendujemy.
- Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa.
- Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując.
- Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny.
- Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną.
Inne przepisy na wielkanocne dania:
Te pistacje na górze to genialny dodatek :)
OdpowiedzUsuńPistacje były strzałem w 10! :)
UsuńJest 1:00 w nocy i zaraz biorę się za pieczenie :-) :-) :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczny!!!
OdpowiedzUsuńPasztet wygląda bardzo apetycznie. Z pistacjami z pewnością by mi smakował, bo je bardzo lubię. Wygląda na fajnie wilgotny :)
OdpowiedzUsuńTak, wilgotny był cały czas :)
UsuńPokusiłabym się o spróbowanie...
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku tego pasztetu z orzeszkami : )
OdpowiedzUsuńP.S. cos mi się poprzestawiało na Facebooku i na razie nie mogę stamtąd działać.
Wspaniały i bardzo smakowity pasztet. I te pistacje... pycha! :)
OdpowiedzUsuńMusiał być znakomity :)
OdpowiedzUsuńNieskromnie powiem, że tak ;)
UsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłam, ale z pistacjami musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńTak, polecam :)
Usuń