Pierwszą cukinię wyhodowali Włosi pod koniec XIX wieku. Właśnie z
Włoch „zucchini”, czyli mała dynia, przywędrowała do Polski i stała się bardzo
popularnym warzywem. Oto przepis na lekką sałatkę z kurczakiem, cukinią i prażonymi pestkami dyni, której towarzyszy sos jogurtowo-ziołowy.
2-4 porcje
300 g piersi kurczaka
1 opakowanie mixu sałat
1 cukinia
2 szalotki
6 pomidorków koktajlowych
4 łyżki pestek dyni
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz ziołowy
sos
1 opakowanie jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz ziołowy
kilka kropli soku z cytryny
- Pierś kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, kurkumę, tymianek, sól i kilka szczypt pieprzu ziołowego. Nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Mięso można też przygotować dzień wcześniej, wtedy dobrze przejdzie przyprawami.
- Do jogurtu dodajemy wszystkie przyprawy i sok z cytryny. Doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Zamarynowanego kurczaka wrzucamy na mocno rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy kilkanaście minut. Odstawiamy.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni i odstawiamy.
- Mix sałat myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Szalotkę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki i następnie w cienkie plasterki.
- Na sałatę wykładamy cukinię, kurczaka, posypujemy prażonymi pestkami dyni. Na wierzchu układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.
- Sałatkę z kurczakiem i cukinią podajemy na zimno lub z jeszcze ciepłym kurczakiem. Jej idealnym uzupełnieniem jest sos jogurtowo-ziołowy.
Cukinia - właściwości
Cukinia zwiera witaminy A, C, K i z grupy B. Bogata jest w magnez, potas, żelazo oraz beta-karoten. Jest lekkostrawnym warzywem. Odkwasza organizm. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i krążenia. Ma działanie przeciwnowotworowe. Chroni siatkówkę oka i wzmacnia organizm. Cukinię mogą jeść osoby, dbające o linię. 100 g to 16 kalorii, 0,6 g białka, 4 g węglowodanów i 0,1 g tłuszczów.
Nie mogę, zaraz chyba zzzwariuję jak nie spróbuję!
OdpowiedzUsuńPanie Tomku, proszę się częstować! :)
UsuńSałatka świetna. Z pewnością zrobię :)
OdpowiedzUsuńFajna, lubię takie przepisy na sałatki wypróbowywać :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna, zdrowa i bardzo pożywna sałatka :) Mniam <3
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka :-)
OdpowiedzUsuńAż się głodny zrobiłem :O
OdpowiedzUsuńWspaniała saładka. Taka jaką lubię :-)
OdpowiedzUsuńSurowa cukinia?... niezbyt mnie przekonuje
OdpowiedzUsuń