13 września, 2016

Kuchnie świata: surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi z Kazachstanu

Surówka marchewkowa z orzechami włoskimi z Kazachstanu

Mimo że nazywana jest marchewką po koreańsku, surówka ta jest bardzo popularna w Kazachstanie. Tę i inne surówki można bez problemu kupić gotowe w większych sklepach spożywczych. Do marchewki Kazachowie często dodają inne składniki - marynowane grzyby, mięso czy orzechy włoskie. To właśnie wersja surówki marchewkowej z orzechami włoskimi najbardziej przypadła mi do smaku.


20 minut
2-4 porcje

500 g marchewki
1 jabłko
1 cebula 
3 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego jasnego
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
½ łyżeczki suszonej kolendry
garść orzechów włoskich

  • Orzechy włoskie delikatnie prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. 
  • Marchewki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy w dużej misce. 
  • W małej misce mieszamy ocet balsamiczny, ksylitol, sól, pieprz i kolendrę. 
  • Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy i mieszamy z resztą składników. 
  • Sos dodajemy do marchewki i dokładnie mieszamy. 
  • Olej rzepakowy podgrzewamy i gorący wlewamy do marchewki - będzie skwierczeć. 
  • Na koniec dodajemy orzechy włoskie. 
  • Całość przekładamy do zamykanego naczynia lub słoika. Zamknięte naczynie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
  • Przed podaniem surówkę można ozdobić listkami świeżej mięty. 
  • Kazachską surówkę z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi podajemy jako dodatek do dania głównego. 

Jeżeli planujecie podróż do Kazachstanu - globtroterską czy biznesową - pamiętajcie, że potrzebna będzie wiza. Wyrobienie jej nie zabierze Wam cennego czasu i energii, jeżeli skorzystacie z usług Centrumwiz.pl. Profesjonalny zespół pomoże w wybraniu rodzaju wizy, wypełnieniu wnioski wizowego i załatwieniu wszystkich formalności. 

Centrumwiz.pl

Surówka marchewkowa z orzechami włoskimi z Kazachstanu

Surówka marchewkowa z orzechami włoskimi z Kazachstanu

Surówka marchewkowa z orzechami włoskimi z Kazachstanu

Surówka marchewkowa z orzechami włoskimi z Kazachstanu


18 komentarzy:

  1. Przepyszna surówka! <3 U mnie też dziś gości surówka z marchewki i jabłka, ale w klasycznej wersji. Koniecznie muszę spróbować Twojej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby taka surówka z marchewką i jabłkiem jest i u nas, ale my jej tak nie przyprawiamy. Ciekawi mnie ten czosnek w tym przepisie, ta kolendra i ta cebulka. Nawet ten ocet i orzechy - kurcze, to musi być zupełnie inny smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie te dodatki sprawiają, że marchewka smakuje zupełnie inaczej. Na początku jest słodka, a potem dość ostra :)

      Usuń
  3. Ja robię tylko z jabłka, marchewki i soku z cytryny, ale też często dodaję orzechy włoskie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować tej wschodniej suróweczki : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Całkiem inaczej doprawiona i dosmaczona orzechami nasza rodzima marchewka. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe połączenie, zupełnie u nas nie spotykane. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja ulubiona, bardzo lubię dodawać orzechy włoskie do surówek. Moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. takiej wersji surówki z marchewki jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta surówka musi być wspaniała. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. My zawsze robimy na słodko marchew, jabłko, orzechy, cynamon i pomarańcza :D

    OdpowiedzUsuń
  11. To jedna z najlepszych surówek, jakie jadłem. Pasuje prawie do każdego obiadu.
    https://www.serwiskonsularny.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...